GRADINA: Zaplenjen šleper pun slatkiša iz Turske

Carina

GRADINA: Zaplenjen šleper pun slatkiša iz Turske

Crna Hronika -
Carincima je bilo sumnjivo jer su slatkiši poreklom iz Turske bili sa omotima na kojima su bili likovi iz crtanih filmova, za koje se zna da su zaštićeni i podležu zaštiti autorskih prava, pa je ceo tovar privremeno zadržan

GRADINA - Carinici na graničnom prelazu Gradina zaplenili su slatkiše iz Turske u vrednosti od oko 15.000 dolara, zbog osnovane sumnje da je reč o povredi prava autorske svojine, s obzirom da su na omotima prikazani likovi iz poznatih crtanih filmova i stripova, koji su zaštićeni kao autorska svojina.

Kako je izjavio šef terminala "Gradina" Saša Kocev, slatkiši proizvedeni u Turskoj trebali su da budu transportovani do Beograda, s obzirom da je firma-uvoznik iz Beograda.

"Carincima je bilo sumnjivo jer su slatkiši poreklom iz Turske bili sa omotima na kojima su bili likovi iz crtanih filmova, za koje se zna da su zaštićeni i podležu zaštiti autorskih prava, pa je ceo tovar privremeno zadržan", rekao je Kocev.

"Ukoliko se vlasnik tovara u narednih 10 dana ne obrati Upravi carina i podnese prigovor, roba će biti uništena u skladu sa članom 12. Uredbe o uslovima i načinu primere mera za zaštitu prava intelektualne svojine", kazao je Kocev.

Na omotima slatkiša nalaze se popularni junaci Diznijevih filmova, zatim "Spajdermen", "Sunđer Bob" i likovi iz dugometražnih crtaća poput "Ledenog doba", "Madagaskara" i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja