ŠPIJUNAŽA: Srbiju nadgleda 50 stranih službi
Foto: Shutter.

Veliki brat nikad ne spava

ŠPIJUNAŽA: Srbiju nadgleda 50 stranih službi

Crna Hronika -
Strani agenti svakog dana u svoje zemlje prosleđuju detaljne izveštaje o situaciji u vladi, ekonomskoj situaciji, ali i intimnim detaljima iz života važnih ljudi

BEOGRAD - Informacijama se bore za prevlast.Prema zvaničnim podacima, u Srbiji trenutno radi čak 50 stranih službi. Nezvanično, njihov broj je mnogo veći. Posao im je da prikupljaju što više informacija o društveno-političkom stanju u Srbiji koje potom prosleđuju svojim matičnim državama.Prema rečima našeg sagovornika koji je odlično upoznat s bezbednosnom situacijom, strani agenti svakodnevno šalju svoje izveštaje upotpunjene s mnogo detalja ne samo iz javnog i političkog života nego i iz privatnog života ljudi koji su uticajni u Srbiji. - Oni žele da znaju kakvi su politički odnosi, šta će biti s vladom, kakvo je stanje ekonomije, ko je s kim blizak i previše intiman kako bi manipulisali tim informacijama zarad jačanja svoje pozicije u odnosu na Srbiju. Što više informacija, to je veća moć onog ko ih poseduje - objašnjava naš sagovornik.Odnos stranih i domaćih tajnih službi je partnerski u smislu razmene informacija, ali i konkurentski jer svaka zastupa interese svoje države.- Informacije prikupljaju na sve moguće načine. Najčešće to rade preko atašea u svojim ambasadama koji stupaju u kontakt s ljudima u Srbiji koji lako dolaze do informacija. Nekima daju novac za to, a drugima daju određene povlastice - priča naš izvor.Tako je jedno vreme hrvatska tajna služba imala dominantnu poziciju na Balkanu zahvaljujući dobrim izvorima informacija. Oni su tako prvi saznali da je Ratko Mladić uhapšen, kao i da su Sretko Kalinić i Miloš Simović u Zagrebu.- To su potom kroz „svoje“ medije pustili u javnost kao ekskluzivne vesti - navodi naš izvor.Odmah posle toga naše službe su ojačale svoju kontraobaveštajnu delatnost i uspele da nadjačaju hrvatsku službu.

Davali pasoše iz interesa?Pasoše Hrvatske imali su Milorad Ulemek Legija, Darko Šarić, Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić i drugi.- To su, kako je rečeno, bili falsifikovani pasoši. Iako je tako, činjenica je da su se neki „zemunci“ godinama krili u Hrvatskoj i da su neki mediji pominjali mogućnost da ih štiti hrvatska tajna služba kojoj su zauzvrat dali neke važne informacije - navodi naš izvor.

Štite tuđe kriminalce da oslabe državu- Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj tajnoj službi moglo bi biti u interesu da zaštiti neke srpske kriminalce kako bi Srbija ispala nesposobna i slaba država, koja ne može da pohapsi opasne ljude s poternica. Time bi se kompromitovala naša država i uticalo na to da građani izgube veru u institucije i da posumnjaju da je država nestabilna i korumpirana - navodi naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja