Bombom na kuću Srbina u Istoku
Foto: Printskrin

Povratnici u strahu

Bombom na kuću Srbina u Istoku

Crna Hronika -
Od detonacije su polomljena ulazna vrata, oštećeni zidovi i krov kuće

BEOGRAD - U Istoku, na Kosovu i Metohiji, noćas je bačena bomba na kuću Žarka Đurića, povređenih nema.Od detonacije su polomljena ulazna vrata, oštećeni zidovi i krov kuće.

U trenutku eksplozije u kući su bili Đurić i njegova supruga. Policija je započela uviđaj.

Bombaški napad je uznemirio Srbe povratnike u tom mestu jer je reč o prvom takvom slučaju od kada su se vratili u svoje domove 2006. godine. U ovom mestu živi devetoro Srba.

Pantić: Pritisak da se prihvati ultimatum iz Brisela

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Krstimir Patnić ocenio je danas da bombaški napad na kuću povratnika u selu Istok pokazuje da međunarodne snage ne žele da zaštite Srbe na Kosovu. Pantić je u izjavi agenciji Beta taj incident protumačio i kao prtisak na Srbiju da prihvati "ultimatum iz Brisela". Pantić je rekao da vladina Kancelarija za Kosovo traži od međunarodnih organizacija hitnu istragu, i dodao da je teško očekivati rezulat jer nijedan bombaški napad do sada nije rasvetljen.

"Kao i uvek kada nema rezultata u dijalogu, Albanci nastavljaju maltretiranje i progron Srba" i to južno od Ibra gde su Srbi manjina, u enklavama, kazao je Pantić. Po njegovim rečima, noćašnji napad na kuću porodice Đurića je "dokaz da međunarode snage bezbednosti ne žele da zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji i još jedan vid pritiska na Vladu Srbije da prihvati ultimatum iz Brisela koji je ocenjen kao neprihvaljtiv i suprotan nacionalnim interesima". Januara i februara, po podacima kosovske policije, samo u severnoj Kosovskoj Mitrovici bačeno je 18 bombi.

http://www.youtube.com/watch?v=CMh4eZH0_eA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track