PREISPITIVANJE KRIVICE: Vrhovni kasacioni sud vaga presudu Marini Andrejić

Slučaj Majilovac

PREISPITIVANJE KRIVICE: Vrhovni kasacioni sud vaga presudu Marini Andrejić

Crna Hronika -
Republički javni tužilac podneo zahtev Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti presude Apelacionog suda kojom je Marina Andrejić osolobođena krivice za ubistvo sina, čime je prihvaćen zahtev suda u Požarevcu koji smatra da je Marina ubica

BEOGRAD - Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu republički javni tužilac podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti presude Apelacionog suda, kojom je Marina Andrejić (43) iz Majilovca oslobođena krivice za ubistvo sina Đorđa (13). Time je prihvaćen zahtev Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, koje i dalje smatra da je Marina isključivi krivac za smrt dečaka.Njen branilac po službenoj dužnosti, advokat Srbislav Stojanović, smatra da je ovaj zahtev neosnovan, jer Apelacioni sud nije načinio nijednu povredu zakona.- Presuda Višeg suda u Požarevcu, kojom je Marina osuđena na 20 godina zatvora, narušava ugled našeg pravosuđa, dok oslobađajuća presuda Apelacionog suda vraća veru u njega - smatra Stojanović.Ministarstvo pravde, naglašava Stojanović, još nije odgovorilo na Marinin zahtev da joj se isplati odšteta od 140.000 evra za 700 dana nezakonitog pritvora.- Uskoro ističe rok od 60 dana za odgovor. Ukoliko naš zahtev ne bude usvojen, odštetu ćemo naplatiti u sudskom postupku - kaže Stojanović.Marina je pritvorena u julu 2010. godine, pod optužbom da je svog sina usmrtila na njivi, udarivši ga držaljom motike po vratu. Jedini materijalni dokaz koji je predočen na sudu bila je lobanja, pronađena u novembru 2010. godine, za koju nije nesumnjivo utvrđeno da pripada dečaku, jer je oprana u izbeljivaču. I pored toga, Marinu je Viši sud osudio na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud prošlog leta doneo oslobađajuću presudu, u nedostatku dokaza. Sem lobanje, koju su slučajno otkrili lovci u novembru 2010, ostali delovi dečakovog tela do danas nisu pronađeni, niti je utvrđen pravi ubica. Njegovim otkrivanjem požarevačko pravosuđe više se ne bavi, jer smatra da nema dokaza o umešanosti trećeg lica i da je Marina Andrejić jedini krivac.Međutim, čak i ukoliko Vrhovni kasacioni sud ustanovi da je bilo povrede zakona od strane Apelacionog suda, Marina neće snositi posledice, jer je pravosnažno oslobođena krivice.U optužnici se navodi da je Marina Andrejić 22. jula 2010. godine ubila svoje dete tako što ga je, „iznervirana njegovim odbijanjem da postupi po njenom nalogu i ode u selo po pomoć, drvenom držaljom motike koju je sa sobom nosila udarila u potiljak i zadnju stranu vrata“.Od tog udarca, tvrdi se, Đorđe se srušio na zemlju, „zadobivši teške telesne povrede koje su uzrokovale smrt“.Ona ga je zatim odnela do ivice bagremove šume, gde ga je, piše u optužnici, položila na leđa, prekrila granjem i tako ostavila.

Marina vraća starateljstvo nad ćerkomPosle izlaska iz pritvora, Marina je pokrenula postupak za vraćanje starateljstva nad maloletnom ćerkom, starom 14 godina, koja je dodeljena njenoj svekrvi. - Ostvarili smo kontakte sa Centrom za socijalni rad u Velikom Gradištu i uskoro ćemo pred sudom započeti postupak vraćanja starateljstva - kaže Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track