TRIBUNAL NAREDIO: Tolimir može biti Karadžićev svedok

TRIBUNAL NAREDIO: Tolimir može biti Karadžićev svedok

Crna Hronika -
Pretresno veće Haškog tribunala prihvatio je zahtev Radovana Karadžića da general Zdravko Tolimir može biti njegov svedok

HAG - Pretresno veće Haškog tribunala prihvatilo je zahtev optuženog bivšeg predsednika Republike Srpske (RS), Radovana Karadžića, i izdalo nalog kojim se general Zdravko Tolimir obavezuje da svedoči u dokaznom postupku njegove odbrane.

Tolimir je bio pomoćnik generala Ratka Mladića za bezbednost u Glavnom štabu Vojske RS. On je u tribunalu u decembru prošle godine proglašen krivim za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a njegov predmet je trenutno u žalbenom postupku.

Karadžić je izdavanje obavezujućeg naloga tražio nakon što je Tolimir odbio da se dobrovoljno pojavi kao svedok, o čemu ga je i lično obavestio prilikom susreta u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu.

U svom zahtevu, Karadžić je tvrdio da Tolimir raspolaže informacijama koje su važne za njegovu odbranu, i da može da potvrdi da ga "nikada nije obavestio, ni usmeno, ni pismeno, o tome da će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, da bivaju ili da su već pogubljeni".

Tolimir bi, kako je dalje navedeo, takođe mogao da svedoči o Karadžićevom telegramu od 9. jula 1995, u kome on naređuje VRS da se "nastavi operacija preuzimanja Srebrenice, obezbeđujući zaštitu osoblja Unprofora, i tretirajući muslimanske civile i ratne zarobljenike u skladu za Ženevskim konvencijama od 1949".U svom odgovoru veću, Tolimir se usprotivio izdavanju obavezujućeg naloga. On je naveo da je u završnoj reči na svom suđenju rekao da nije imao nikakvih saznanja o ubijanjima ratnih zarobljenika iz Srebrenice i da nije dobio nikakva naređenja "ni od Mladića, niti od Karadžića, u vezi sa ekzekucijama ratnih zarobljenika".

Pretresno veće je u odluci navelo da su dokazi u vezi sa telegramom od 9. jula već dobijeni iz drugih izvora, ali da ne može da iz drugih izvora dobije informacije koje bi Tolimir mogao da da u vezi sa šifrovanom komunikacijom od 14. do 17. jula 1995, iz knjige izveštaja Centra za komunikacije RS."Dokazi koje je veće videlo ukazuju da je postojala komunikacija između Tolimira i Karadžića, među ostalima, i da je Karadžcih bio informisan, iz različitih izvora, uključujući Tolimirov sektor, na dnevnoj osnovi, o operacijama u Srebenici, u koje spada i komunikacija između 14. i 17. jula 1995", kaže se u odluci.

"Iako knjiga izveštaja pokazuje da je komunikacija postojala, veće je čulo dokaze da ti izveštaji nikada nisu pronađeni", navodi se u odluci.Datum kada bi Tolimir trebalo da dođe da svedoči, biće naknadno određen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track