Policajac: Posle povlačenja kordona huligani zapalili džamiju

Policajac: Posle povlačenja kordona huligani zapalili džamiju

Crna Hronika -
Svedočeći na suđenju optuženima za paljenje beogradske džamije, policajac Anđelković je rekao da su navijači i huligani tokom nereda kamenicama gađali kordon i da su posle povlačenja policije zapalili džamiju

BEOGRAD - Policajac Zoran Anđelković posvedočio je, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, da se kordon policije, koji je obezbeđivao Bajrakli džamiju u Beogradu u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, po naređenju nadređenih povukao pred navijačima i huliganima koji su potom zapalili muslimanski hram.

Svedočeći na suđenju optuženima za paljenje beogradske džamije, Anđelković je rekao da su navijači i huligani tokom nereda kamenicama gađali kordon i da su posle povlačenja policije zapalili džamiju.

Nakon njegovog saslušanja, advokati optuženih predložili su da se kao svedoci saslušaju i nekadašnji čelnici policije Miroslav Milošević, Miomir Milić i Milan Obradović, ali je sud taj predlog odbio.

Završne reči na tom višegodišnjem suđenju zakazane su za 7. jun, a potom bi trebalo da usledi prvostepena presuda.

Na optuženičkoj klupi, zbog nereda u kojima je zapaljena Bajrakli džamija u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji, sedi 20 optuženih.

Među njima je i Miloš Radisavljević zvani Kimi, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz", koji je početkom aprila izašao iz zatvora pošto je izdržao celu kaznu od 16 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan - Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu i vređanja novinarke B92 Brankice Stanković.Njemu je 27. februara 2012. godine spojen proces sa ostalim optuženima, pošto je po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Radisavljeviću i ostalim optuženima sudi se za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili. Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju.Te noći je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.policajac svedočio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track