APELACIONI SUD: Počelo razmatranje žalbi Gnjilanske grupe

APELACIONI SUD: Počelo razmatranje žalbi Gnjilanske grupe

Crna Hronika -
Apelacioni sud započeo je razmatranje žalbi Gnjilanske grupe na presudu koja im je izrečena zbog zločina nad Srbima i nealbancima 1999 godine

BEOGRAD - Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je počela javna sednica na kojoj se razmatraju žalbe na presudu kojom je 11 pripadnika "gnjilanske grupe" OVK osuđeno na ukupno 116 godina zatvora zbog zločina nad Srbima i nelabancima u Gnjilanu i okolini od juna do kraja decembra 1999.

Na području Gnjilana je u periodu od juna do decembra 1999. godine ubijeno 80 osoba, a 260 zarobljeno, ali su za to, prema navodima Tužilaštva za ratne zlocine, odgovorne i druge jedinice OVK.

Stravična mučenja činjena su u podrumu gnjilanskog internata, kao i u jednom soliteru.

Portparolka suda Mirjana Pisljić rekla je da će javna sednica biti nastavljena i sutra, a potom će se sud povući i bez prisustva javnosti većati i glasati.

Pošto je već jednom ukidao prvostepenu presudu u tom slučaju, u decembru 2011, Apelacioni sud je sada u obavezi da izrekne pravosnažnu odluku: može da presudu potvrdi, preinači, a može i da zakaže glavni pretres (suđenje) i potom izrekne pravosnažnu presudu.

Piljićeva je ukazala da će presuda, u skladu sa prakom tog suda, biti javno objavljenja tek pošto bude izdrađen pisani otpravak presude i ekspedovan strankama u postupku.

Odeljejnje za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu osudilo je 19. septembra 11 pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK zbog zločina nad Srbima 1999 u Gnjilanu, a šestoricu optuženih je oslobodilo optužbi.Sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je prilikom izricanja presude da su osuđeni krivi za za silovanje dve zaštićene svedokinje, C1 i C2, pošto je sud utvrdio da su one silovane svakodnevno, da su tučene, davljene, kao i da su optuženi urinirali po njima nakon silovanja.

Osuđeni su im tokom zlostavljanja takođe rekli da poruče Srbima koji hoće da se vrate da će "još gore proći".Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je neposredno pred izricanje presude pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.Nazif i Ahmet Hasani osuđeni su na 13 godina, Faton Hajdari na 10 godina, Samet Hajdari na 15 godina, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora.

Šefket Musliju i Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.Optužnica tužilaštva od 11. avgusta 2009. godine Šemsiju Nuhiju, Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.Postupak se u odsustvu vodio protiv Fazlije Ajdari, Redžepa Aija, Šacira Šacirija, Šefketa Muslijija, Sadika Alijija, Idrizaa Alijija i Ramadana Halimija.Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osudeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudenje.

Suđenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track