SPECIJALNI SUD: Oslobođen sudija Blagoje Jakšić

SPECIJALNI SUD: Oslobođen sudija Blagoje Jakšić

Crna Hronika -
Prilikom čitanja presude u sali su se čuli uzvici oduševljenja, na šta je sudija uzvratio da "sudnica nije fudbalski teren i da su takve reakcije neprimerene

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu doneo je danas oslobađajuću presudu za člana Visokog saveta sudstva, sudiju Blagoja Jakšića i njegove saradnike.

Jakšić je bio optužen da je zloupotrebom službenog položaja pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Presudu je pročitao sudija Dragan Milošević, a prilikom čitanja presude u sali su se čuli uzvici oduševljenja, na šta je sudija uzvratio da "sudnica nije fudbalski teren i da su takve reakcije neprimerene".

Tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Jakšić je bio uhapšen 23. seprembra 2011. i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra.

Jakšić je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet kao član iz reda sudija, došao je u martu 2010. godine pošto je izabran na neposrednim sudijskim izborima.

Visoki savet je na sednici 16. januara odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao i iz tog tela.

On je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine. Jakšić je pod suspenzijom od decembra 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja