Najnovije vesti

AFERA GALENIKA: Bivši direktor oročio 770.000 evra?!
Foto: Zorana Jevtic

Borba protiv korupcije

AFERA GALENIKA: Bivši direktor oročio 770.000 evra?!

Crna Hronika
22:42h
Vicepremijer Aleksandar Vučić potvrdio je da je tužilački ovaj predmet zatvoren, i da je među privedenima i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović, a kao jednu od zloupotreba u korišćenju novca naveo je i kupovinu skulptura po 20 puta većim cenama

BEOGRAD - Nije ga iznenadio dolazak policijskih patrola.

- Znam da će me uhapsiti. I jedva čekam da mi dođu na vrata. Od septembra ne radim i slušam kako sam krao i kako ću završiti iza rešetaka. Više ne mogu da čekam da policija dođe po mene. Nek me uhapse, pa da se završi i ova agonija - rekao je Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor „Galenike“, svojim prijateljima neposredno pre hapšenja. Nekoliko sati kasnije radna grupa Uprave kriminalističke policije uhapsila ga je zbog sumnje da je sa još devet osoba oštetio „Galeniku“ za oko 12 miliona evra.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije jutros je sprovela akciju privođenja više osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju "Galenike".

Vicepremijer Aleksandar Vučić potvrdio je da je tužilački ovaj predmet zatvoren, i da je među privedenima i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović, a  kao jednu od zloupotreba u korišćenju novca naveo je i kupovinu skulptura po 20 puta većim cenama. Četvoro osumnjičenih privedeno je u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema nezvaničnim saznanjima, tokom pretresa u stanu Nenada Ognjenovića pronađen je ugovor o oročenih 770.000 evra u banci "Inteza" iz 2013.godine. Kod njegovog zamenika, Orlića, pronađen je ugovor o oročenju 88.000 evra u "Vojvođanskoj banci", kao i potvrda o 70.000 evra koje čuva u sefu iste banke. Kod Orlića je pronađen i ugovor o kupovini kuće u Vršcu iz 2010.godine i ugovor da je kupio kuću u Grčkoj tokom 2013.

"Tužilački je taj predmet zatvoren, očekujem da svi odgovorni za zloupotrebe i mahinacije u Galenici odgovaraju. Priveden je i doskorašnji generalni direktor gospodin Ognjenović", kazao je Vučić. On smatra da je ovaj slučaj na najbolji način pokazuje kako je Srbija pljačkana u prethodnim godinama i decenijama. "Pravile su se trojne kombinacije - jedna banka plus jedna druga komanija privatna, koja bi radila tobože određeni posao. U stvari bi sav novac završavao na računima te banke i posle se delio između funkcionera i članova rukovodstva Galenike, a Galenika za to nikako i ništa nije dobila", naveo je Vučić.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje osmoro privedenih zbog malverazija u Galanici, protiv kojih je podignuta krivična prijava, saopšteno je iz Tužilaštva.

Imena privedenih

Privedeni su i Miodrag Jeremić- suvlasnik i bivši direktor "Umetničke livnice Jeremić", Dragan Pavlović, vlasnik kamenorezačke radnje "Dragan Pavlović i Goran Orlić, bivši pomoćnik generalnog direktora AD "Galenika".Među privedenima su i Željko Jovović, vlasnik i odgovorno lice većeg broja privrednih društava u sistemu "Unihemkom d.o.o. Novi Sad, Ljubica Prica, direktor privrednog Društva Farmanari doo Novi Sad, Milan Vladović, bivši direktor privrednog društva "Trgošped trans" doo Sopot i Željko Birmančević, sudski veštak.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i Dragoljub Vučićević, bivši generalni direktor AD "Velefarm" i Radosav Lale Sekulić, vlasnik privrednih društava u sistemu "Habitfarm". Policija je privodila osumnjičene u Beogradu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji.

Skulpture i lekovi

Vučić je pomenuo i kao "tragikomično" i to da se Galenika bavila i kupovinom skulptura i to po 20 puta višim cenama. "Otiđite, videćete ogroman broj livenih skulptura kao da je to delatnost Galenike, a ne lekovi", kazao je Vučić. On je napomenuo da građani danas mogu da vide da je Srbija moderna, uređena zemlja i da ona reaguje i ima nultu tolereanciju prema kriminalu i korupciji. "Svi oni koji učestvuju u kriminalu i bilo kakvom vidu korupcije odgovaraće. To nije naš dug prema Evropi, to je dug prema narodu i mi ćemo taj posao nastaviti, ovo je tek početak", kazao je Vučić.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je, bez sprovedenog postupka javne nabavke, Galenika po višestruko uvećanim cenama kupila skulpture koje su plaćene preko dva miliona evra.

"Jedna od njih je plaćena preko 650.000 evra i do danas nije preuzeta iz livnice jer je procenjeno da nema nikakvu umetničku vrednost", kazao je Radisavljević.

Tužilac za organizovani kriminal kaže da posao Tužilaštva vezan za Galeniku još nije završen, jer se procenjuje da su ukupni gubici kompanije više od 100 miliona evra.Tužilac je rekao da su u toku prepodneva obavljeni pretresi stambenih objekata osumjičenih i doneta rešenja o njihovom zadržavanju. Posle saslušanja, za koja tužilac kaže da sumnja da će biti završena danas, biće doneta odluka o daljem postupanju i eventualnim predlozima za određivanje pritvora."Aktivnosti koje su danas tretirane odnose se na poslovanje Galenike, Famatrejda i Velefarma u čemu je učešće imala i AIK banka", rekao je tužilac.

Pisanje Kurira

Da podsetimo, Kurir je pisao da su pripadnici Uprave kriminalističke policije okončali istragu o "slučaju Galenika" što je omogućilo i jutrošnju konkretnu akciju policije.Galenika je oštećena za 12 miliona evra.

Policija je istražujući poslovanje Galenike došla do saznanja da je iz te firme ukradeno 120 miliona evra, kao i da je pod sumnjom bivše rukovodstvo blisko SPS, posebno tadašnji direktor Nenad Ognjenović. On je osumnjičen da je sklapanjem loših poslova oštetio fabriku lekova. Najveći deo novca, podsećamo, nestao je u poslovima sa veledrogerijama "BG farm" i "Velefarm".

Veljović: Transakcije preko Agrobanke Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je do sada utvrđeno da je kompanija Galenika malverzacijama u poslovanju oštećena za oko 12 miliona evra, da će se daljem istragom doći do mnogo veće sume i da su se finansijske transakcije odvijale preko Agrobanke.Veljović je naveo da je sedam miliona evra zloupotrebljeno u nabavci sirovine za izradu lekova, dva miliona evra za nabavku skulptura iz livnice "Jeremić" i više od dva miliona evra prodajom gotovih lekova bez odluke organa upravljanja.

Na listi spornih privatizacijaKompanija Galenika na spisku je 24 sporne privatizacije u Srbiji koju je sačinila EU, a od devedesetih godina prošlog veka država bezuspešno pokušava da "stavi na noge" to preduzeće ili da pronađe odgovarajućeg strateškog partnera.Ministar finansija Mlađan Dinkić još u februaru ove godine je upozorio na visoke gubitke Galenike koje su tada iznosili oko 170 miliona evra, zbog čega je trebalo na tenderu naći strateškog partnera toj kompaniji.Posle spora oko kupovine Galenike od strane američkog ICN Farmacjutikalsa, koji je bio vlasništvo srpskog biznismena Milana Panića i vraćanja u vlasništvo države Srbije, taj slučaj imao je epilog pred Međunarodnim arbitražnim sudom.Sud je 2004. doneo odluku kojom je ICN ovlašćen da povrati osnovni novčani ulog u "ICN Galeniku" do iznosa od 50 miliona američkih dolara i da ovo pravo ICN-a treba da se obezbedi putem likvidacije te kompanije, a tu spornu privatizaciju je EU uvrstila u spisak od 24 koje nisu sprovedene po pravilima u Srbiji.Vlada Srbije je krajem decembra 2009. raspisala tender za strateškog partnera Galenici, ali je u proleće 2010. odustala od privatizacije zbog neadekvatnih ponuda.Novi tender je raspisan krajem prošle godine i produžen je sa krajnjim rokom za prijavu do 30. aprila ove godine, jer je samo jedna kompanija dostavila pismo o namerama - američka kompanija Valeant Pharmaceuticals.Račun Galenike bio je u blokadi 90 dana, od 26. maja do 24. avgusta 2011. godine, a nekada uspešna državna firma iz Zemuna 2012. godinu je završila gubitkom od oko 1,432 milijardu dinara i smanjenim poslovnim prihodom.Galenici duguju Velefarm AD i BG Farm i to ukupno oko 90 miliona evra, a Vlada Srbije je 2012. godine garantovala kredit od 70 miliona evra koji je Galenika uzela kako bi podmirila svoje dobavljače i platila tekuce troškove.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...