Svedok: Tompson uzeo 500.000 evra od HDZ da ne peva
Foto: Tanjug

Suđenje Ivi Sanaderu

Svedok: Tompson uzeo 500.000 evra od HDZ da ne peva

Crna Hronika -
Ugovor sam sastavio pošto je to od mene tražio fratar Slaven Milanović Litra, kog sam poznavao od ranije, naveo je Mario Jelinčić

ZAGREB - Preduzetnik iz Zagreba Mario Jelinčić svedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu da je sastavio ugovor prema kojem je kontroverzni pevač Marko Perković Tompson od HDZ dobio pola miliona evra da u predizbornoj kampanji 2007. ne nastupa ni za jednu stranku.

Svedok koji se nedavno sam prijavio tužilaštvu tvrdeći da je sastavio sporni ugovor, ispričao je danas pred sudom u Zagrebu da je ugovor napravio pošto je to od njega tražio fratar Slaven Milanović Litra koga je poznavao od ranije.

Iako mu je to bilo smešno, ugovor je sastavio, a kasnije je čuo od fratra da je Tompsonu novac isplatio tadašnji blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barišić takođe optužen u slučaju "Fimi-medija". Sanaderova odbrana prigovorila je na istinitost svedokovog iskaza, ocenivši da je apsurdno i neuverljivo da se od osobe koja nije pravnik, traži da sastavi tako delikatan ugovor.

Tužilaštvo tvrdi da su pevači plaćani novcem izvučenim u najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici.

Sanader i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko marketinške agencije Fimi-medija po kojoj je afera dobila ime.

Prema tvrdnjama tužilaštva, deo je završio u "crnom fondu" HDZ, a deo kod Sanadera. U svom iskazu istražiteljima, optuženi Mladen Barišić je rekao i da su iz crnog fonda HDZ plaćani nastupi u predizbornoj kampanji više pevača, ali i da je Tompsonu isplatio 515.000 evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku desnice kako HDZ ne bi uzeli glasove.

Tompson je ranije pred sudom odbacio te tvrdnje, a pevači Mišo Kovač i Nina Badrić tvrdnje da su plaćani na crno. Pored slučaja "Fimi-medija", Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju. Županijski sud u Zagrebu je novembra 2012. godine prvostepeno osudio Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track