CRNA STATISTIKA: Dupliran broj ubistava u Beogradu
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Žalosno

CRNA STATISTIKA: Dupliran broj ubistava u Beogradu

Crna Hronika -
U Beogradu se za prvih pet meseci dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo tokom cele prošle godine

BEOGRAD - Statistika pokazuje da je broj teških ubistava u Beogradu u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen. Počinioci su sve češće mladi ljudi.

U Beogradu se za prvih pet meseci dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo tokom cele prošle godine. U masovnom ubistvu u Ivanči stradalo je 13 ljudi, ali i pored toga broj ubistava je veći nego ranije. Osim toga, bilo je i 29 pokušaja ubistva. Vikend je najkritičnije vreme, a ubice i ubijeni sve češće su mlade osobe.

Neretko, prvi put shvate šta su učinili tek kada dođu pred istažnog sudiju. "U najvećem broju slučajeva oni su jako uplašeni. Pošto se radi o mlađim punoletnim licima, to su osobe koje su neosuđivane, mada ima i izuzetaka kada se radi o licima koja su osuđivana i koji su bili u domovima. Međutim, oni su tada uzbuđeni, uplašeni, naravno traže advokata i traže neko saosećanje", kaže istražni sudija Snežana Ivanović.

U Srbiji se u poslednje tri godine u proseku dogodi od 130 do 140 ubistava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, više ubistava se dogodi u vojvođanskom i regionu Južne i Istočne Srbije, nego na području Beograda.

Posle prvog šoka kod istražnog sudije prestupnici po dolasku na prijemno odeljenje Okružnog zatvora već počinju da glume dobre momke. "Ukoliko se radi o prvi put osuđivanim osobama za očekivati je da će želeti da ostave što bolji utisak prilikom obavljanja intervjua ili prilikom posmatranja", objašnjava Gorana Strahinjić, načelnica službe za tretman u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Prema broju ubistava u 2010. Srbija je ocenjena kao relativno bezbedna zemlja. Srbija ima stopu ubistava 1,2 što znači da je bolja od Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali ne i od Slovenije, Austrije i Nemačke.

U Monaku se nije dogodilo nijedno ubistvo u 2010. godini, dok je najnebezbednija zemlja na svetu Honduras, gde je stopa ubistava 91,6.

Jedino u slučaju da se ne dogodi nijedno ubistvo do kraja godine Srbija bi zadržala stopu od 1,2 iz 2010. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=UBH3k0olEFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track