Amerikanac pretio ubistvom ambasadoru Kirbiju i Srbima u Čikagu
Foto: Zorana Jevtic

Atentator na ambasadora u Beogradu

Amerikanac pretio ubistvom ambasadoru Kirbiju i Srbima u Čikagu

Crna Hronika -
Rasel Gordon, fotograf koji je 16 godina živeo u Srbiji i oženio se Srpkinjom, uhapšen u SAD jer je pretio diplomati, ali i Srbima u Čikagu

ČIKAGO - Iz nezadovoljstva prešao na drastične mere.Američki fotograf Rasel Gordon (48), koji je 16 godina živeo i radio u Srbiji, uhapšen je u Čikagu jer je pretio da će ubiti ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija i članove njegove porodice. On je to učinio jer je njegova supruga, inače Srpkinja, Jelena Mladenović dobila samo dvonedeljnu boravišnu vizu u SAD. Zbog tog incidenta Gordon bi mogao da provede pet godina u zatvoru, a uz to i da plati novčanu kaznu u iznosu od 250.000 dolara.Prema navodima medija, Rasel je u februaru počeo da šalje preteća pisma članovima američke ambasade u Beogradu, da bi nedavno njegova supruga, zbog koje je čitav problem i nastao, otišla u diplomatsko predstavništvo SAD u Srbiji i ispričala da je njen muž besan zbog situacije s vizom. Takođe, otkrila je i da on planira da ubije ambasadora Kirbija, njegovu ženu i dve ćerke, kao i još jednog zvaničnika Stejt departmenta. Naglasila je i da je Gordon spreman da iz revolta počne da ubija Srbe po Čikagu.- Bogu ću platiti životima srpskih porodica... Ja sam osvajač srebrne medalje iz streljaštva na 200 metara, niko ne može da spreči to što ću uraditi - upozorio je Gordon nedavno u jednom mejlu.Inače, on je rođen u Sijetlu, do sedamnaeste godine živeo je u Čikagu, da bi se 1996. preselio u Srbiju. Ubrzo se oženio Jelenom Mladenović iz Skoplja. Postao je čuven po tome što je svoj novinarski rad bazirao na odbrani istine o Srbima. Zbog ljubavi prema našem narodu 2007. je u Crkvi Svetog Dimitrija na Novom Beogradu prihvatio pravoslavnu veru i dobio ime Dimitrije. U Ameriku se vratio prošle godine.

Majkl Kirbi i supruga sada bezbedni
Majkl Kirbi i supruga sada bezbedni

Razbio prozor na sudu u SopotuTokom svog dugogodišnjeg boravka u Srbiji Gordon je bio umešan u nekoliko incidenata. Pre četiri godine uhapšen je u Sopotu zbog razbijanja prozora na zgradi suda koji tada njegovoj devojci Jeleni nije obezbedio zaštitu od muža. Tada je 48 sati proveo u pritvoru u Centralnom zatvoru. Godine 2008. Gordon je bio žrtva na mitingu koji se održavao povodom hapšenja Radovana Karadžića. Jedan od navijača pokušao je da mu otme kameru. Zapretio mu je i naredio da se udalji s tog mesta jer provocira okolinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track