OPTUŽNICA: Umesto uništenja prodavali oružje i municiju

OPTUŽNICA: Umesto uništenja prodavali oružje i municiju

Crna Hronika -
U optužnici se navodi da su osumnjičeni falsifikovanom dokumentacijom lažno prikazivali uništenje municije i oružja što su naplatili, dok je ona zapravo ostala u skladištima, a kasnije prepravljano prodavali

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za krivična dela u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja, čime su ostvarile protivpravnu imovinsku korist od oko 500.000 konvertibilnih maraka, saopštila je ta institucija.

Kako prenose mediji u BiH, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal podigao je optužnicu protiv Marija Šega, Šefika Hasanović i Muhameda Gurbeta.Šego i Hasanović se terete da su, od 2007. do 2009. godine, kao službene osobe u Ministarstvu odbrane BiH, i Gurbeta, kao direktor preduzeća "Binas d.d." Bugojno, počinili krivična dela nesavesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i falsifikovanja isprave.

Falsifikovanom dokumentacijom lažno je prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena, što je i naplaćeno, dok su ona ostala u skladištima i kasnije rastavljana. Dobijene sirovine su prodavane, čime je ostvarena znatna imovinska korist, a jedan deo oružja ili municije je prepravljan i dalje su prodavani kao novi, navodi se u optužnici.

Kako je istragom Tužilaštva utvrđeno, radi se o stotinama hiljada granata i minsko- eksplozivnih sredstava, koja su na ovaj način ostala u opticaju i ugrozila bezbednosnu situaciju u BiH.

Istraga o nezakonitim radnjama u trgovini oružjem u BiH pokrenuta je na osnovu izveštaja Istražne komisije Parlamenta te zemlje koja je, pre skoro godinu dana, predala Tužilaštvu obimnu dokumentaciju. Njome su obuhvaćeni i visokopozicionirani članovi Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

Komisija je utvrdila da Ministarstvo odbrane nije vršilo adekvatnu kontrolu uništavanja oružja, da su komercijalne firme uzimale naoružanje iz skladišta i da su ih naknadno dorađivali i izvozili, kao i da nema nikakvih tragova o uništavanju municije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track