APELACIONI: Smanjene kazne policajcima za iznudu iskaza

APELACIONI: Smanjene kazne policajcima za iznudu iskaza

Crna Hronika -
Marković i Jonuzi su pred Višim sudom u Beogradu, u aprilu 2012, osuđeni na po 18 meseci zatvora zbog iznuđivanja iskaza od sada pokojnog Dušana Lukića iz Velike Moštanice

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kazne policajcima Goran Markoviću i Jonuzu Jonuziju sa 18 meseci na godinu dana zatvora, objavljeno je na sajtu tog suda.

Marković i Jonuzi su pred Višim sudom u Beogradu, u aprilu 2012, osuđeni na po 18 meseci zatvora zbog iznuđivanja iskaza od sada pokojnog Dušana Lukića iz Velike Moštanice.

Lukić je 5. marta 1995. bio uhapšen zbog navodnog pokušaja krađe automobila sa parkinga VMA i priveden u OUP Savski venac, gde ga je "obrađivao" Marković. Potom je prevezen u Gradski SUP, u Ulici 29. novembra, a tamo su ga, do 7. marta 1995, saslušavali Jonuzi i Goran Jakšić.

Postupak protiv Jakšića zastareo je 2005. godine. Prema ranijem pisanju beogradskih medija, saslušavanje Lukića, tokom kojeg je dva puta vođen u bolnicu, praćeno je "teškom torturom", o čemu svedoči i obdukcioni nalaz nakon smrti, posle čega je on u Urgentnom centru preminuo 24. marta 1995. godine.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda Višeg suda preinačena u pogledu kvalifikacije krivičnog dela, te da su primenjene zakonske odredbe povoljnije po okrivljene.

Takođe, Markoviću su kao olakšavajuća okolnost uzete prodične prilike, a Jonuziju "drastično pogoršano zdravstveno stanje o čemu je dostavljena iscrpna medicinska dokumentacija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track