KRIJUMČARILI STOKU: Uhapšeno 58 osumnjičenih
Foto: Prinskrin Youtube

Akcija Skela-pauk

KRIJUMČARILI STOKU: Uhapšeno 58 osumnjičenih

Crna Hronika -
Lisice su stavljene i na ruke više od 10 policajaca, a grupa se sumnjiči da je švercovala velike količine žive stoke iz Srbije u BiH

SARAJEVO - Državna agencija Bosne i Hercegovine za istrage i zaštitu, Granična policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su jutros oko 58 osoba, među kojima je i više od 10 policajaca, zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke iz Srbije u BiH, od čega su osumnjičeni nezakonito stekli više miliona konvertibilnih maraka.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u tom predmetu, koji je policija vodila pod kodnim imenom "Skela - pauk".

Tokom policijskih akcija “Skela” i “Pauk” u BiH je uhapšeno 58 osoba osumnjičenih za korupciju i zloupotrebu položaja, rečeno je danas na konferenciji za novinare čelnika Policije Srpske i policijskih agencija i Tužilaštva BiH.

Direktori Policije Republike Srpske Gojko Vasić, Granične policije BiH Vinko Dumančić, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i glavni tužilac BiH Goran Salihović izrazili su danas u Sarajevu zadovoljstvo provedenim akcijama.

Vasić je naveo da je u Srpskoj izvršen pretres na 24 lokacije i uhapšeno 24 muškarca, od kojih su četiri policijska službenika Srpske, uključujući zamjenika komandira Policijske stanice Bratunca i vođe smene u Zvorniku.On je napomenuo da je policijska istraga, koja je prethodila hapšenjima, rađena paralelno i koordinisano sa ostalim policijskim agencijama i trajala je nekoliko meseci.- Došli smo do trenutka kada smatramo da imamo dovoljno dokaza da procesuiramo 60-tak lica vezano za organizovani kriminal, krijumčarenje preko granice.

Značajno je da smo tokom istrage uspeli dokumentovati da je više poliicijskih služenika MUP-a Srpske i Granične policije BiH učestvovalo u tim aktivnostima i služilo kriminalnim grupama, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH - rekao je Vasić.

On je dodao da je koordinacija policijskih agencija odlično funkcionisala, te da nije bilo odliva informacija, što svedoči i činjenica da su muškarci uhapšeni na mestima gde su hapšenja i planirana.Diretktor Granične policije BiH Vinko Dumančić potvrdio je da je Granična policija u okviru akcije “Pauk” uhapsila 25 osoba na 23 lokacije, te da je podršku u toj operaciji pružila i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

Dumaničić je naveo da je, od 12 uhapšenih pripadnika Granične policije, osam uhapsila ova policijska agencija, dok su ostalu četvoricu slobode uhapisli SIPA i MUP Srpske.- Ne bih ulazio u detalje, ali mogu potvrditi da je uhapšen komandir jedinice Zvornik, pet vođa sektora, jedan vođa smene i jedan granični policajac. Ovo je kontinuitet rada Granične policije kada je reč o borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima i trenutno imamo 25 suspendovanih policajaca zbog sličnih krivičnih dela - rekao je Dumančić.

On je dodao da akcija još traje, te da su do sada oduzeta dva čamca i tri specijalno prepravljena vozila za prevoz stoke, kao i određena količina oružja, municije i novca, što će poslužiti kao dokaz tokom suđenja.

Direktor SIPA Goran Zubac izrazio je zadovoljstvo što su akcije “Skela” i “Pauk” izvedene vrlo profesionalno nakon serije operativnih sastanaka.On je naveo da je SIPA uhapsila devet lica, te da je ova Agencija pružila potrebnu podršku i pomoć u hapšenju još 13 osoba indiciranih od Granične policije.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je da mogu biti izuzetno zadovoljni zajedničkom akcijom svih policijskih snaga - SIPA, Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske.

On je dodao da je u akciji učestvovalo više stotina policijskih službenika i da je uhapšeno 58 osoba, od čega osam ovlaštenih lica Granične policije i četiri MUP-a Srpske.

- Nastavaljamo borbu protiv korupcije i možemo biti izuzetno zadovoljni koordinacijom ovakve akcije koje pokazuju veoma dobre rezutlate - rekao je Salihović.

On je zadovoljan činjenicom da su ove policijske akcije uspješno koordinisane i da su u nizu onih koje su usmjerene protiv lica koja podrivaju budžet BiH.

http://www.youtube.com/watch?v=YM95mM0uErs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track