Suđenje Joci Amsterdamu: Prikazan film o hapšenju Milovanovića

Ubistvo Pukanića

Suđenje Joci Amsterdamu: Prikazan film o hapšenju Milovanovića

Crna Hronika -
Na suđenju je najpre svedočio pripadnik SBPOK-a Predrag Stanković o hapšenju Milovanovića 30. maja 2009. u jednom stanu na Dorćolu, a onda je prikazan film hapšenja Željka Milovanovića

BEOGRAD - Suđenje Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam i beogradskom delu njegove ekipe zbog optužbi da su 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu ubili vlasnika hvatskog "Nacionala" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franića nastavljeno je izvođenjem dokaza tužilaštva u Specijalnom sudu u Beogradu.

Osim Jocića za učešće u tom ubistvu, kao neposredni izvršilac optužen je Željko Milovanović, dok za pomaganje i logistiku odgovara Milenko Kuzmanović.

Na suđenju je najpre svedočio pripadnik SBPOK-a Predrag Stanković o hapšenju Milovanovića 30. maja 2009. u jednom stanu na Dorćolu.

On je posvedočio da je policija u stanu zatekla veliku količinu raznog naoružanja, kao i opreme za praćenje.

Po[to je prikayan snimak Milovanovićevog hapšenja potom su dati na uvid i izvodi poziva iz Milovanovićevog ajfona koji su zabeleženi u Hrvatskoj.

Milovanović je tek nakon gotovo četiri godine od hapšenja rešio da iznese svoju odbranu od optužbi u martu ove godine, dok je prošle godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora jer je podmetnuo ekspoloziv kojim su razneti hrvatski novinari.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Milovanović i Kuzmanović.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, i do zimus je bio u pritvoru kada je prebacen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubistvo Gorana Marjanović 1995.

Milovanović je takođe u pritvoru a nedavno je oslobođen optužbi za pokušaj bekstva iz pritvorske jedinice Specijalnog suda 7. februara 2012. zajedno sa Sretkom Kalinićem.

Kuzmanović je od 9. marta posle gotovo tri godine pušten da se brani sa slobode.

Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela "Jocićeve grupe" trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Hrvatskom delu Jocićeve grupe Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanju Guduriću i Slobodanu Đuroviću kao i Milovanoviću sudilo se u Zagrebu. Vrhovni sud Hrvatske prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 150 godina zatvora smanjio je u aprilu za svega dve godine.

Robertu Mataniću koji je organizovao grupu Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne, njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću koji je eksplozivom u mopedu koji je dovezao u dvorište Nacionala ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Đurović je kao posrednik između naručioca ubistva i izvršioca osuđen na 25 godina zatvora.

Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako i motiv Pukanićeve likvidacije.

Motiv optuženih za to ubistvo, prema stavu suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje budući da su za ubistvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 miliona evra.

Taj sud smatra da samo Đurović, koji je bio veza između nepoznatog naručioca i izvršioca i koji je podsticao na to ubistvo, zna ko je naručilac Pukanićevog ubistva.

Đurović je pak u januaru 2011, svedočeći putem video konferencijeske veze sa županijskim sudom u Zagrebu branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića navodeći da on nema nikakve veze sa ubistvom vlasnika hvatskog "Nacionala".

Svoju tvrdnju Đurović je potkrepio upravo navodima presude Županijskog suda u Zagrebu u kojoj se Jocić ni ne pominje, dok ga sprsko tužilaštov za organizovani kriminal tereti kao organizatora te likvidacije.

"Sreten Jocić je uhapšen samo na osnovu izjave (svedoka sardnika iz hrvatskog procesa) Tomislava Marjanovića da sam u stanu Roberta Matanića razgovarao sa nekim i da on pretpostavlja da je to Jocić", rekao je tada Đurović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja