Bojovnici Zulfikara na optužnici zbog mučenja Srba i Hrvata

Bojovnici Zulfikara na optužnici zbog mučenja Srba i Hrvata

Crna Hronika -
Optuženi su zlostavljali i mučili zarobljene žrtve na izrazito ponižavajući način, silovali i odsecali im delove tela

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, zbog ratnih zločina nad zrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namene Štaba Vrhovne komande Armije BiH, pod nazivom "Zulfikar", učestvovali u mučenju žrtva srpske i hrvatske nacionalnosti na području planine Igman u prvoj polovini 1993. godine.

Prema navodima optužnice, optuženi su učestvovali u zlostavljanjima i premlaćivanjima žrtava, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, seksualnim zlostavljanima, odsecanjima delova tela, zastrašivanjima i drugim nečovečnim delima.

Jedan zarobljenik je umro od posledica premlaćivanja i zlostavljanja. Žrtve nad kojima su zločini počinjeni su osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora Silos i Krupa u Tarčinu, kao i osobe hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora Musala u Konjicu. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track