Vukčević: Spremamo poteze u slučaju istinitosti Harhofovog pisma
Foto: Nebojša Mandić

Vukčević: Spremamo poteze u slučaju istinitosti Harhofovog pisma

Crna Hronika -
Odluke Haškog tribunala mogu biti dovedene u pitanje ukoliko se pokažu tačnim navodi sudije Danca Frederika Harhofa da je predsednik tog suda Teodor Meron pritiskom na sudije izdejstvovao oslobadajuće presude za srpske i hrvatske ratne generale i zvaničnike

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će na sastancima sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom biti dogovoreni potezi Srbije ukoliko se pokažu tačnim navodi sudije u Haškom sudu Frederika Harhofa da je bilo pritisaka na sudije kako bi doneli oslobađajuće presude za srpske i hrvatske generale.

"Odluke Haškog tribunala mogu biti dovedene u pitanje ukoliko se pokažu tačnim navodi sudije Danca Frederika Harhofa da je predsednik tog suda Teodor Meron pritiskom na sudije izdejstvovao oslobadajuće presude za srpske i hrvatske ratne generale i zvaničnike", izjavio je Vukčević.

On smatra da optužbe Harhofa mogu devalvirati odluke suda i ozbiljno uzdrmati sprvođenje međunarodne pravde."Tvrdnje Harhofa su izuzetno zabrinjavajuće i uzdrmavaju veru u međunarodu pravdu.

To znači i da su dosadašnji navodi kritičara suda da je to politički sud osnovani i tačni. Bili smo do sada svedoci različite prakse suda koja je primenjivana od slučaja Ante Gotovine", istakao je Vukčević.

Harhof je 6. juna poslao pismo na adrese 56 advokata i saradnika suda u kome tvrdi da je Meron vršio pritisak na sudije na način koji navodi na to da je bio odlučan u nameri da izdejstvuje oslobađajuće presude.

Na pismo je reagovala i nekadašnja portparolka suda Florans Artman koja smatra da bi Savet bezbednosti UN, koji je osnovao Tribunal, morao da naredi istragu protiv Merona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track