IZVEŠTAJ HAGU: Šestorica generala HVO osumnjičena za ubijanje Srba

IZVEŠTAJ HAGU: Šestorica generala HVO osumnjičena za ubijanje Srba

Crna Hronika -
Osumnjičeni se terete za planiranje, komandu i napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i pripadnike vojske Republike Srpske prilikom izvođenja borbenih dejstava na području opštine Kupres

MOSTAR,- Policija u Banjaluci podnela je danas izveštaj Tužilaštvu BiH protiv šest pripadnika Hrvatskog veća odbrane, Hrvatske vojske i Armije BiH osumnjičenih za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u zapadnoj Bosni tokom 1993. i 1994. godine.

Tamošnji mediji naveli su da se radi o generalima i visokim funkcionerima HVO-a i HV-a Tihomiru Blaškiću, Milivoju Petkoviću, Josipu Černom i Miljenku Pilipoviću, a u saopštenju objavljenom iz Centra javne bezbednosti Banjaluka nisu navedena imena osumnjičenih.

Osumnjičeni se terete za planiranje, komandu i napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i pripadnike vojske Republike Srpske prilikom izvođenja borbenih dejstava na području opštine Kupres.

To je, navodi se u saopštenju, imalo za posledicu smrt više civila, ubijanje, zlostavljanje, nečovečno postupanje i protivzakonito zatvaranje više srpskih civila i vojnika."Nezavisne novine" iz Banjaluke su navele da su za ratne zločineosumnjičeni bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a, generali Tihomir Blaškić i Milivoj Petković.

Po istim navodima, policijskim izveštajem su obuhvaćeni i bivši komandant HVO-a u Tomislavgradu Josip Černi, komandant vojne jedinice "Zrinjski" Miljenko Pilipović, zamenik komandanta Sedmog korpusa Armije BiH Fikret Ćuskić i komandant logora Heliodrom kod Mostara Stanko Božić.

Portparolka banjalučkog Centra javne bezbednosti Marija Markanović nije mogla da potvrdi identitet osumnjičenih, navodeći da se krivična dela vezuju za razdoblje od 1993. do kraja 1994. godine.

Prema nezvaničnim službenim navodima, pripadnici HVO-a i HV-a su ubili 15 zarobljenih srpskih civila i vojnika, ranili njih 14 i zarobili 18osoba srpske nacionalnosti koje su bile smeštene u logoru Heliodrom i pritom su bili zlostavljani.

Blaškić je pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene tokom rata prema Bošnjacima iako je prvostepena presuda iznosila 45 godina.

Petković je nedavno nepravosnažno pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina zatvorske kazne, takođe za zločine počinjene protiv bošnjaka u sklopu zajedničkog zločinačkog poduhvata na području Herceg-Bosne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track