PRESUDA: Popu Peranoviću 20 godina robije

Sud u Šapcu

PRESUDA: Popu Peranoviću 20 godina robije

Crna Hronika -
Sveštenik opisao da je štićenika tukao drvenim štapom dugačkim metar i po, pesnicama i nogama i da je dvaput prekidao batinanje da bi mu ukazao pomoć pa nastavljao

ŠABAC - Viši sud u Šapcu osudio je sveštenika Branislava Peranovića zbog teškog ubistva na 20 godina zatvora.

Peranović je osuđen zbog ubistva Nebojše Zarupca, štićenika centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti u Jadarskoj Lešnici. U presudi se navodi da je Peranović izvršio ubistvo sa "eventualnim umišljajem".

Advokat Branislava Peranovića rekao je da će se žaliti na presudu, koju smatra neprimerenom. Žalbu najavljuje i advokat porodice Zarubac, jer nije zadovoljan visinom izrečene kazne. Porodica Zarubac je delimično zadovoljna visinom kazne koju je dobio sveštenik Branislav Peranović.

Veće je odlučilo da je Peranović ubistvo učinio sa eventualnim umišljajem, a ne kako je tužilac naveo sa umišljajem, pa je zato dobio 20 godina zatvora, iako je za to delo predviđena kazna od 10 do 40 godina.

Prema zaključku suda suspendovani sveštenik je tokom postupka sam opisao način na koji je učinio to delo. Prema njegovim rečima, tukao je Zarubca jer je pokušao da napusti centar, sa drvenim štapom dugačkim metar i po, pesnicama i nogama i dva puta je prekidao batinanje da bi ukazao pomoć Zarubcu pa nastavljao. Prema nalazima veštaka, te povrede su izavale smrt Zarubice.

Advokat okrivljenog Ilija Radulović rekao je nakon izricanja presude da je sud sudio pod pritiscima javnosti. "Sud je sudio da zadovolji javnost koja je formirana medijima, presuda će sigurno biti ukinuta, a i sama formulacija eventualni umišljaj govori da nije hteo da ubije štićenika", rekao je Radulović.Porodica oštećenog najavila je žalbu na presudu jer nisu zadovoljni visinom kazne. Otac ubijenog, Miloš Zarubac rekao je da je delimično zadovoljan "jer se pravda nažalost ne može do kraja ispraviti".

Da podsetimo, u toku suđenja advokat porodice Zarubac, Dušan Pašić je rekao da su patolozi usaglasili stav da je smrt nastupila usled batinanja, te je zatražio najstrožu kaznu za ubistvo na svirep način.

"Saslušana su dva veštaka - patologa koji su potvrdili da je smrt nastala nasilnim putem usled lakih i teških telesnih povreda koji su u zbiru izazvali krvarenje, gubitak svesti i ugušenje želudačnim sokom. Smatram da je sve to dovoljno za minimalno 25 godina zatvora, iako je za to delo predviđena kazna do 40 godina", naveo je Pašić.

Advokat okrivljenog Ilija Radulović ostao je pri stavu da je smrt Zarupca nastala kao posledica nužne odbrane i tražio je oslobađajuću presudu. On je naveo da je Peranović pokušao da štićenika koji je bio u apstinencijalnoj krizi, spreči da napusti kamp i da kriminalom dođe do narkotika jer nije imao novac.

Radulović je ponovio da su 22 štićenika koja su prekinula lečenje, umrla od prekomerne količine droge.Po optužnici, suspendovani sveštenik Branislav Peranović je 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici naneo veći broj udaraca štapom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo unutrašnje povrede, povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Protiv njega je podignuta optužnica za teško ubistvo, za šta je kazna 10 do 40 godina zatvora. Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" koji je osnovao i vodio Peranović, od ranije poznat po batinanju štićenika lopatom u sličnom centru u Crnoj Reci. Peranović se tada branio tvrdeći da je "to deo terapije".

Meni brata niko ne može vratitiNevena Zarubac, sestra ubijenog Nebojše, kaže da je zadovoljna izrečenom presudom.- Mislila sam da će Peranović biti oslobođen ili eventualno osuđen na minimalnu kaznu. I da je Peranović osuđen na 100 godina zatvora, meni mog brata niko i ništa ne može vratiti. Zbog toga mislim da je sveštenik dobio kaznu kakvu zaslužuje - rekla je Nevena za Kurir.Ona je dodala da ju je posle zločina razočarala Peranovićeva porodica.- Zvao me je sveštenikov sin i rekao mi: „Propade mi Centar.“ Kao da sam ja njima, a ne oni meni naneli zlo - rekla je Nevena.Miloš Zarubac, Nebojšin otac, rekao je da je delimično zadovoljan „jer se pravda, nažalost, ne može do kraja ispraviti“.

(M.V. - Z.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja