PAKAO: Tela mrtvih bila su razbacana okolo, a ranjeni su kukali
Foto: Fonet

TRAGEDIJA U CRNOJ GORI Spasioci opisuju užas koji su zatekli na mestu teške saobraćajne nesreće

PAKAO: Tela mrtvih bila su razbacana okolo, a ranjeni su kukali

Crna Hronika -
Stravično-Otkinute noge i ruke bile su svuda po litici, a jednom čoveku video se mozak kroz lobanju, priseća se komandir Željko Darmanović prizora koji je zatekao kada je došao do autobusa što se survao u provaliju kanjona Morače

PODGORICA - Pakao ispod mosta Grlo!- Bilo je stravično! Mrtvi kao razbacani okolo, ranjeni koji ječe i kukaju. Otkinute noge i ruke po litici i čovek s pola glave, kome se vidi mozak kroz lobanju. Teško povređeni, nepokretni ljudi koji samo pomeraju usne u grču - ovako opisuje jeziv prizor s mesta nesreće u kanjonu Morače Željko Darmanović, komandir Službe spasavanja u Kolašinu.Darmanović je među prvima pritekao u pomoć nesrećnim turistima iz Rumunije koji su bili u autobusu što je u nedelju oko 17 časova sleteo s mosta Grlo u kanjon dubok 120 metara. Podsetimo, u toj nesreći 18 putnika je poginulo, dok je njih 29 povređeno.Leteli 20 metaraNesreća se dogodila kada je autobus izašao iz tunela i ušao u desnu krivinu, a onda, na mostu, umesto da nastavi pravo, skrenuo levo, u suprotnu traku, probio metalnu ogradu i survao se u provaliju.- Leteo je nekih dvadesetak metara, udario u stenu, napravio salto, a onda niz strminu i šiblje, nosio sve pred sobom još sedamdeset metara. Zaustavio se u useku, između dve stene, bukvalno na pet metara od nove litice visoke sto metara, ispod koje je Morača - priča Darmanović.Tela ispod steneŽrtava bi bilo mnogo više da meštani, prolaznici i spasioci nisu došli na mesto nesreće svega nekoliko minuta nakon što se ona dogodila.- Krvi je bilo na sve strane, čuli su se jauci i zvonjava telefona onih nesrećnika, mrtvih i povređenih - kao da su njihovi iz Rumunije predosetili da se nešto desilo. Jedna povređena žena ležala je i kukala, dok je preko nje bilo telo druge, mrtve žene, a preko njih obe pao je veliki kamen - priča jedan od spasilaca iz Darmanovićeve ekipe i dodaje da je samo nekoliko metara dalje primetio dva tela ispod ogromne stene teške najmanje šest tona.- Dizalica je stigla i podigla stenu. Tad smo videli da je ispod još jedno telo. A samo nekoliko koraka od te stene na drvetu su bila dva tela. Jezivo! - priča spasilac.Izvučena telaPoslednja tela stradalih i povređenih iz kanjona Morače izneta su u nedelju dvadesetak minuta posle ponoći.

Užasno... Građani na mestu s kog je sleteo autobus
Užasno... Građani na mestu s kog je sleteo autobus

Ilustracija: Borislav Miletić
Ilustracija: Borislav Miletić

Vozač vozio brzo?Prema priči spasilaca, neko vreme pre udesa padala je kiša, pa su neki delovi kolovoza bili mokri i klizavi.- Najverovatnije je vozač izgubio kontrolu po izlasku iz tunela i, umesto pravo, otišao ulevo u provaliju. Putnica Karmen Dorobec ispričala je da je u trenutku udesa, kada je autobus proklizao, vozač vozio malo brže - priča izvor Kurira.

Dečak 30. povređeniU nesreći lakše je povređen dečak Bojan Popović iz susednog sela, koji se zatekao na ivici mosta s ocem Boškom.- Dečaka je najverovatnije zakačio deo limene zaštitne ograde, koju je autobus pokidao, i povredio ga u predelu potiljka i slabine. On je hitno prebačen u podgorički Klinički centar - kaže za Kurir izvor blizak istrazi.

Još četvoro životno ugroženoČetvoro pacijenata na intenzivnoj nezi KC u Podgorici juče su bili životno ugroženi, rekao je dr Ranko Lazović. Oni bi trebalo da tokom dana budu transportovani u Rumuniju, ali će konačna odluka o tome biti doneta posle konsultacija crnogorskih i rumunskih lekara. Jedan avion rumunskog ratnog vazduhoplovstva juče je u prepodnevnim satima sleteo u Podgoricu da bi preuzeo tela stradalih.

Meštani izvlačili povređeneSpasioci, meštani, vozači u prolazu pokazali su neverovatnu hrabrost. Doktor iz Beograda hteo je da siđe u provaliju u papučama, pa sam mu dao cipele. On nam je neverovatno mnogo pomogao - pričaju spasioci i dodaju da su putnike spasavali i predsednik opštine Kolašin Darko Brajušković, poslanik Suljo Mustafić, jedan od načelnika Novopazarske policije iz Srbije... Tela su na rukama, u lancu iznosili do puta - pričaju spasioci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track