Uhapšen bivši direktor Niške banje Aleksandar Dimić

Institut za lečenje i rehabilitaciju

Uhapšen bivši direktor Niške banje Aleksandar Dimić

Crna Hronika -
Pored Dimića, uhapšeni su i načelnici pravne službe i odeljenja radiologije Instituta Vladan Miletić (44) i Dragan Menković (57)

NIŠ - Niška policija uhapsila je bivšeg direktora Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška banja Aleksandra Dimića (58) zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave prilikom nabavke magnetne rezonance, saopštila je danas Policijska uprava u Nišu.

Pored Dimića, uhapšeni su i načelnici pravne službe i odeljenja radiologije Instituta Vladan Miletić (44) i Dragan Menković (57). Policija sumnja da je Dimić 9. jula 2010. doneo Odluku o nabavci nove magnetne rezonance po principu zamene staro za novo uz doplatu, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije, a zatim i zaključio Ugovor o javnoj nabavci nove magnetne rezonance i prodaji stare.

Staru magnetnu rezonancu osumnjičeni Dimić je prodao preduzeću DOO "Esamed" iz Novog Sada bez izvršene procene i sprovedene javne limitacije za iznos od milion dinara, iako je njena knjigovodstvena vrednost na dan prodaje iznosila 14.451.284,59 dinara, te na taj način naneo štetu Institutu u iznosu od 13.451.284,59 dinara.

Policija je navela da je preduzeće DOO "Esamed" magnetnu rezonancu prodalo osumnjičenom Draganu Menkoviću, koji je osnovao specijalističku ordinaciju "Artro medik" u Nišu.

Osumnjičeni Vladan Miletić, Dragan Menković i Aleksandra S. kao članovi Komisije sačinili su dva Zapisnika o otvaranju ponuda sa različitim cenama nove i stare magnetne rezonance. U prvom Zapisniku vrednost nove magnetne rezonance je 25.000.000 dinara, a stare 8.000.000 dinara, dok je u drugom cena nove 18.000.000, a stare 1.000.000 dinara. Na osnovu drugog Zapisnika zaključen je Ugovor o javnoj nabavci, dok je prvi uništen. Protiv Aleksandre S. je podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track