HAG: Presuda generalu Krstiću za nepoštovanje suda 18. jula

HAG: Presuda generalu Krstiću za nepoštovanje suda 18. jula

Crna Hronika -
Ukoliko bude proglašen krivim, Krstić bi, prema pravilima Tribunala, mogao da bude osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili i na jedno i na drugo

HAG - Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske, koji je odbio da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, presuda u procesu za nepoštovanje suda biće izrečena 18. jula, saopštilo je danas Sudsko veće Haškog tribunala.

Krstić je za nepoštovanje suda optužen 27. marta, a suđenje mu je održano 28. maja.Optužba je podneta zato što je Krstić dva puta, u februaru i martu, odbio da svedoči u odbranu bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, uprkos obavezujućem nalogu suda, pozivajući se isključivo na zdravstvene razloge.

Ukoliko bude proglašen krivim, Krstić bi, prema pravilima Tribunala, mogao da bude osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili i na jedno i na drugo.

Krstića (65), koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track