KOBNA BRZINA: Vozač rumunskog autobusa jurio 80 na sat
Foto: Reuter

Pronađen tahograf

KOBNA BRZINA: Vozač rumunskog autobusa jurio 80 na sat

Crna Hronika -
Odvezao putnike u smrt Autobus se kretao brzinom od 80 kilometara na sat, iako je na tom delu magistrale ograničenje 40 kilometara na sat, pokazao tahograf

PODGORICA - Na redu veštaci.Rumunski autobus koji je u nedelju sleteo u kanjon Morače pre tragedije išao je brzinom od oko 80 kilometara na sat! Autobus se kretao brzinom dvostruko većom od dozvoljene, pošto je na toj deonici magistrale ograničenje 40 kilometara na sat!Crna tačka- Na osnovu podataka s kartice tahografa utvrđena je brzina autobusa. Međutim, pouzdane informacije biće poznate tek nakon analize veštaka saobraćajne struke - prenose crnogorski mediji. Policija je odmah nakon teške nesreće sumnjala da je do tragedije došlo zbog neprilagođene brzine i klizavog kolovoza, o čemu su posvedočili i neki od preživelih putnika.- Na takav zaključak naveli su ih tragovi zanošenja i dva manja traga kočenja. Da je vozač išao brzo pokazuje i to što je rumunski autobus srušio betonski zid, znakove pored puta i zaštitnu ogradu mosta od 22,5 metara - navode mediji i dodaju da je mesto na kojem se dogodila jeziva nesreća bilo obeleženo saobraćajnim znakom „crna tačka“, ali ga je tokom zime odnela voda.Olupina još u kanjonuU jednoj od najvećih nesreća u Crnoj Gori poginulo je 19 rumunskih državljana, a 29 je povređeno kada se autobus survao s mosta Grlo u kanjon Morače dubok 120 metara. Među poginulima bilo je i nekoliko bračnih parova. Neki od njih, poput biznismena Nikolasa Derviša i njegove supruge, prema pisanju rumunskih medija, hteli su da odustanu od puta, ali su se u poslednjem trenutku odlučili da pođu. Jednom starijem paru iz Temišvara deca su poklonila putovanje. Olupina autobusa još nije izvađena iz kanjona, a svi poginuli i povređeni turisti transportovani su u Bukurešt.

Troje još kritičnoKako prenose rumunski mediji, troje teško povređenih i dalje je u kritičnom stanju, a uskoro bi iz bolnice trebalo da bude otpušteno na kućno lečenje četvoro putnika.- Oni će biti pušteni kući, ali će ostati u bolnici sve dok tim psihologa ne završi rad s njima zbog traumatičnog iskustva kroz koje su prošli - izjavili su lekari za rumunske medije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track