NIJE IZNEO ŽALBU: Kalinić odbio da se pojavi pred Apelacionim sudom!
Foto: Tanjug

NIJE IZNEO ŽALBU: Kalinić odbio da se pojavi pred Apelacionim sudom!

Crna Hronika -
Dopis je iznendio njegovog branioca, advokata Slavka Petrića, koji je tražio da se sednica odloži jer mu "nije jasno zašto se Kalinić nije pojavio kad su prethodnih dana zajedno spremali njegovo izlaganje

BEOGRAD - Sudsko veće Apelacionog suda razmatralo je danas na javnoj sednici u Okružnom zatvoru presudu kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni Miloš Simović i Sretko Kalinić zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana". Odbranu je pored advokata izneo i Simović, dok je Kalinić odbio da prisustvije današnjoj sednici.

Na početku današnje sednice predsednik sudskog veća pročitao je dopis koji je dostavila uprava Okružnog zatvora, a u kojoj stoji da Sretko Kalinić ne želi da prisustvuje daljoj sednici.

Dopis je iznendio njegovog branioca, advokata Slavka Petrića, koji je tražio da se sednica odloži jer mu "nije jasno zašto se Kalinić nije pojavio kad su prethodnih dana zajedno spremali njegovo izlaganje".

Predsednik sudskog veća rekao je da samo u prvostepenom postupku okrivljeni mora da prisustvuje svakom ročištu, dok se javna sednica drugostepenog suda može održati i bez njegovog prisustva.

Potom je sudija izvestilac Nadežda Mijatović nastavila je sa čitanjem prvostepene presude i to onih delova koje se odnose na brojne otmice i iznude.

Nakon toga, branilac Miloša Simovića, advokat Radmila Bjelatić, obrazložila je žalbu i istakla da se zbog brojnih nelogičnosti i nepravilnosti u iskazima svedoka saradnika, a koje je prvostepeni sud prihvatio, njenom klijentu smanji zatvorska kazna.

Branilac Sretka Kalenića takođe je u svojoj žalbi istakao da se prvostepena presuda zasniva na izlaganjima svedoka saradnika, koji su i sami imali veze sa kriminalnom grupom, zbog čega smatra da se njihovi izkazi ne mogu uzeti kao u potpunosti tačni.

Predsednik sudskog veća je na posletku dao i reč okrivljenom Simoviću koji je složio sa tvrdnjama svog branioca, a potom doveo u pitanje izjave svedoka saradnika, ali i rad Tužilaštva i suda.

- Tokom ponovljenog postupka, predlagao sam da se suoče svedoci saradnici što je sud odbio. Njihovo svedočenje je vređalo inteleginciju svakog ponaosob u sudnici. Osuđen sam na osnovu neodređenih i nedorečenih iskaza svedoka, koji na taj način već 13 godina izbegavaju sopstvenu odgovornost od brojnih krivičnih dela, rekao je Simović.

Tužilaštvu takođe zamera zašto nisu pokrenuti postupci u kojima bi i on sam mogao da bude svedok saradnik i kaže gde se u Zemunu nalaze tela mnogobrojnih ubijenih od strane Zemunskog klana.

- Ceo ovaj proces ostavlja utisak da je najlakše bilo osuditi mene na 40 godina, nego se detaljnije pozabaviti kriminalnim radnjama svedoka saradnika uz pomoć kojih sam i osuđen - kazao je Simović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track