MESIĆ: Nisam primio mito za točkaše, to su podvale!

Afera Patria

MESIĆ: Nisam primio mito za točkaše, to su podvale!

Crna Hronika -
Finsko državno tužilaštvo objavilo je kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsedniku Republike Hrvatske za posredovanje pri kupovini finskih vozila za Hrvatsku vojsku

ZAGREB - Bivši hrvatski predsednik Stjepan-Stipe Mesić ponovo je negirao navode pojedinih medija da je on direktno umešan u " aferu Patria", ističući da nije imao nikkavog razloga da primi mito od predstavnika ove kompanija oko prodaje oklopnih vozila točkaša Hrvatskoj, kao i da on kao tadašnji predsednik nije učestvovao u tom odlučivanju.

" Nisam primio mito.To su podvale iz lokalnih izvora. To nema nikakve veze!'', rekao je Mesić.

Finsko državno tužilaštvo, da podsetimo, objavilo je krajem juna kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru kompanije "Đuro Đaković" kao nagradu za njihovo posredovanje pri kupovini finskih vozila za Hrvatsku vojsku.

Reč je o događajima iz mandata bivšega hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, koji je još u aprilu 2012. godine odbacio sumnje o mitu, ističući da "nije učestvovao ni na bilo koji način uticao na odluku o kupovini oklopnih vozila".

Finsko tužilaštvo sumnja da su Finci obećali, a delom i isplatili mito u iznosu od pet posto od prodajne cene oklopnih vozila.

Finska Patria je 2005. Hrvatskoj ponudila vozila po ceni većoj od 350 miliona evra, a 2007. godine i zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 miliona evra.

Nakon toga Patria Vehicles Oy isplatila je, kako tvrdi finsko državno tužilaštvo, 1,5 miliona evra kao deo navodnog mita putem posrednika u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track