TUŽILAŠTVO ČEŠLJA: Istraga sumnjivih nabavki Insitituta za transfuziju krvi!

TUŽILAŠTVO ČEŠLJA: Istraga sumnjivih nabavki Insitituta za transfuziju krvi!

Crna Hronika -
Inspektori za suzbijanje privrednog kriminala Uprave kriminalističke policije su, po nalogu Tužilaštva, 3. jula posetili Institut, kako bi prikupli potrebnu dokumentaciju

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je pretkrivični postupak modelu nabavke reagenasa za potrebe Instituta za transfuziju krvi Srbije (ITK), po kome su favorizovani privatnici godinama zgrtali milione evra!

Naime radi se o kupovini potrošnog materijala od istih distributera, na čemu je nekolicina firmi, direktnom pogodbom, bez javnog tendera, u periodu od 2009. do 2012. prodala ITK testove u vrednosti od najmanje 180 miliona dinara.

Inspektori za suzbijanje privrednog kriminala Uprave kriminalističke policije su, po nalogu Tužilaštva, 3. jula posetili Institut.

Da je u toku pretkrivična faza ovog slučaja, zvanično su potvrdili i u samom Tužilaštvu, ali o tome nisu mogli da daju više detalja.

- Naše Tužilaštvo je od Republičkog javnog tužilaštva 12. juna ove godine primilo predmet, koji se odnosi na ITK, nakon čega je od strane postupajućeg zamenika tužioca podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i u toku je postupak po tom zahtevu - rekla je Jasmina Čolak iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Ceo predmet oko ITK stigao je iz Agencije za borbu protiv korupcije u Republičko javno tužilaštvo, a onda je taj organ odlučio da pretkrivičnim postupkom rukovodi specijalni tužilac. U Agenciji kažu da su oni svoj deo posla završili i da je sada sve u rukama nadležnog Tužilaštva.

- Sastavili smo izveštaj u kom smo ukazali da postoji osnov sumnje da u radnjama odgovornih iz ITK ima krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti - kažu u Agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track