IZBEGAO NOVINARE: Miškovića vozač odvezao kući na Dedinje!
Foto: Zorana Jevtic

Na slobodi

IZBEGAO NOVINARE: Miškovića vozač odvezao kući na Dedinje!

Crna Hronika -
Mišković je oko 12.50 sati pušten iz zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici posle razduživanja gde ga je na parkingu sačekalo vozilo koje ga je odvezlo kući
1 / 17 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković pušten je u 12 i 50 sati iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj, u tom zatvoru.

Mišković je oko 11.00 sati iz Okružnog zatvora u Bačvanskoj prevezen u pritvorsku jedinicu suda, odakle je sproveden u sudnicu radi davanja izjave pred sudijom da neće pobeći.

Međutim, posle toga on nije vraćen u Bačvansku, već je ponovo spušten u pritvorsku jedinicu u sudu radi razduživanja, a potom pušten u 12 i 50 sati.

Po njega su došla kola koja su ga sačekala na parkingu Specijalnog suda. Miroslava Miškovića kako saznajemo ispred zgrade pritvorske jedinice Okružnog zatvora sačekao je samo vozač, koji ga je odmah odvezao kući na Dedinje.

Za to vreme ispred glavnog ulaza u zgradu Okružnog zatvora okupio se veliki broj novinarskih ekipa, koje su očekivali njegovo pojavljivanje, međutim Mišković nije izašao na glavni ulaz Centralnog zatvora pa se nagađalo da je on iz pritvora izašao u jednoj od marica koje su izlazile iz zatvorskog kruga.

Prema poslednjim informacijama on se već navodno nalazi u svojoj kući na Dedinju.

Miškovićev izlazak zvanično je potvrdila i portparol Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Zorana Vučićević.

Miroslav Mišković danas je dao izjavu pred Specijalnim sudom u Beogradu da se neće kriti i vraćen je u Okružni zatvor radi procedure razduživanja posle čega bi trebalo da bude pušten da se brani sa slobode.

Vozilo u kome se nalazi Mišković napustilo je oko 12.30 sati zgradu Specijalnog suda i uputilo se u pravcu Okružnog zatvora gde bi Mišković u narednim satima trebalo da napusti pritvor u kom je proveo sedam meseci i 11 dana od hapšenja 12. decembra prošle godine.

Sud navodi da je naredbu za puštanje Miškovića iz pritvora izdao nakon što je danas primljen dokaz da je novčani iznos na ime jemstva, u visini od 12.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti položen u depozit suda i nakon što je okrivljeni Mišković pred sudom dao obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti boravište.

Takođe, sudu su je predat njegov pasoš shodno rešenju kojim mu je izrečena i mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu..

Advokat Zdenko Tomanović izjavio je danas ranije ispred Centralnog zatvora da bi njegov branjenik, vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković, trebalo u 11 sati da sudu da izjavu da će se odazvati na svaki sudski poziv.

"Nakon toga čekaćemo odluku suda. Mi se nadamo da će sud donati konačno jedino pravilnu i zakonitu odluku da Miškovića pusti na slobodu", rekao je Tomanović novinarima ispred zatvora. On očekuje da se to dogodi tokom dana, ali će se videti da li će tako i biti.

Prema rečima Tomanovića, sve je u rukama Višeg suda. Tomanović je objasnio da je redovna procedura da Mišković ide u sudnicu kako bi dao izjavu, a nakon toga da se vrati u Centralni zatvor i, ako sud donese odluku da se danas pusti, predstoji procedura razduženja.

Sve zavisi od sudije koji će doneti odluku i kako i kada će ga pustiti, rekao je Tomanović. On je ponovio da je sud još u ponedeljak od odbrane dobio dokaz da je novac za jemstvo bio proknjižen u Upravi za trezor, kao uplata Delta holdinga.

Viši sud je u ponedeljak saopštio da su Miškovićevi branioci dostavili sudu dokaz da je dat nalog za transfer novca, ali da će sud sačekati da dobije izvod iz banke da je novac isplaćen.

Tek posle toga, kako je navedeno u saopštenje, biće preduzete ostale zakonske radnje shodno rešenju kojim je određeno jemstvo.Miškoviću je prema odluci suda o ukidanju pritvora uz jemstvo određene mera zabrane napuštanja boravišta, kao i obaveze javljanja policijskoj stanici Savski venac, opštini u kojoj ima prijavljeno stalno boravište.

Podsetimo, Mišković je danas, nakon sedam meseci i 10 dana pritvora, pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu, pošto je njegova kompanija uplatila 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti na ime jemstva za njegovu odbranu sa slobode.

U prepodnevnim časovima se očekuje odluka Specijalnog suda o ukidanju pritvora Miškoviću koja će biti prosleđena upravi Okružnog zatvora sa naredbom da se Mišković pusti na slobodu.

Pre izlaska iz pritvora, vlasnik "Delte" mora da sudu da izjavu da se neće kriti i da neće izbegavati prijem rešenja i dokumenata koja su u vezi sa sudskim postupkom, odnosno da će se odazivati svim sudskim pozivima.

Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine. Jemstvo od 12 miliona evra je najviši ikad određen iznos u srpskom pravosuđu, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder nekadašnji predsednik FSS Zvezdan Terzić od milion evra.

Miškoviću je, takođe, odlukom suda određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu, uz privremeno oduzimanje pasoša.

Pošto Mišković izađe iz pritvora, u ovom predmetu samo vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković ostaje u pritvoru. Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.Posle šest meseci istrage, tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Miškoviću se vraća jemstvo ako ispoštuje proceduru

Ukoliko Miroslav Mišković ispoštuje svoje obaveze da se uredno javlja na sve pozive suda, po okončanju sudskog postupka njegovoj kompaniji "Delta holding" će biti vraćeno jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti koje je u kešu uplatila na račun suda za njegovu odbranu sa slobode.

Ukoliko bi se desilo da pobegne, odnosno postane nedostupan sudu, shodno zakonskoj regulativi, jemstvo bi ostalo na raspolaganju sudskom budžetu.

Polaganje novčanih iznosa kao jemstvo da okrivljeni neće pobeći u toku trajanja sudskog procesa postalo je sve učestalije u srpskom pravosuđu, a posebno u Specijalnom sudu u Beogradu pred kojim se sudi mahom okrivljenima za teška krivčna kao što su trgovina drogom, razne korupcionaške afere, ubistva i druga, a iza kojih se nalaze i veliki profiti.

Po zakonu, taj iznos se vraća okrivljenom, odnosno zalagaocima jemstva po okončanju sudskog postupka ukoliko okrivljeni ispoštuje svoje obaveze da se uredno odaziva na pozive suda, bez obzira da li je osuđen ili oslobođen optužbi.

http://www.youtube.com/watch?v=o2tqIzd_oY4
http://www.youtube.com/watch?v=ppvGo_OfviM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track