KOSOVSKA MITROVICA: Žarko Veselinović se brani ćutanjem!

Okončano saslušanje privedenih Srba

KOSOVSKA MITROVICA: Žarko Veselinović se brani ćutanjem!

Crna Hronika -
Advokati Žarka Veselinovića i Slobodana Repića koje je uhapsila Euleks policija, saopštili su da su se oni pred istražnim sudijom branili ćutanjem

KOSOVSKA MITROVICA- Žarko Veselinović i Slobodan Repić, koje su u ponedeljak kod Zvečana uhapsili pripadnici Euleksa i kosovske policije, brane se ćutanjem, rekli su njihovi advokati.

Oni su osumnjičeni za pokušaj ubistva 2012. u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Repiću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i smešten je u južnoj policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je njegov branilac Ljubo Pantović.

Prema njegovim rečima, Repić je uhapšen pod sumnjom da je 7. decembra prošle godine u Kosovskoj Mitrovici pucao na zamenika direktora administrativne Kancelarije Vlade Kosova Dušana Milisaviljevića. Branilac uhapšenog Žarka Veselinovića iz Kosovske Mitrovice, Miodrag Brkljač rekao je da se Veselinović "sumnjiči da je ilegalno posedovao pištolj koji je pre hapšenja odbacio od sebe".

Nakon jučerašnjeg hapšenja Veselinovića i Repića, Srbi su u Rudaru blokirali putni pravac Kosovska Mitrovica -Raška. Takođe, dva pripadnika policije Euleks ranjena su na severu Kosova kada ih je grupa demonstranata gađala kamenicama. Kako javlja Tanjug, put Kosovska Mitrovica-Raška i jutros je pod blokadom.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin apelovao je na Srbe s Kosova da budu "dostojanstveni i mirni" i da sačekaju da uhapšeni Srbi iz Rudara budu pušteni na slobodu.

Predsednik građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović izjavio je da ne veruje da će poslednja hapšenja Srba na severu Kosova proizvesti ozbiljniju krizu. Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da će poslednja hapšenja na severu Kosova dovesti do talasanja i uzbunjivanja javnosti jer je očigledno, kako je rekao, da Priština grabi poslednje momente da napravi nekakva svoja hapšenja.

"Brine me da li je amnestija obuhvatila i ona krivična dela za koje se sumnjiče ljudi koji uhapšeni. Čni mi se da tu ima mnogo “njihovog čitanja sporazuma” i od samog početka do danas se vidi da Priština na svoj način čita sporazum", rekao je Ivanović.

Euleks zasut kamenicama i molotovljevim koktelima

Nepznate maskirane osobe molotovljevim koktelima i kamenicama napale su nešto iza ponoći službeni automobil Euleksa u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, pričinjena je materijalna šteta na automobilu ali povređenih nije bilo.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da se napad na vozilo Euleka u pokretu dogodio 20 minuta posle ponoći u ulici Kralja Petra Prvog u centru severnog dela Mitrovice.

Hoti je, pozivajući se na izjavu koju su kosovskoj policiji dali službenici Euleksa koji su se nalazili u napadnutom automobilu, rekao da je grupa maskiranih lica bacala kamenice i Molotovljeve koktele na vozilo Euleksa.Službenici Euleksa su se udaljili sa mesta događaja, načinjena je materijalna šteta na službenom vozilu misije EU na Kosovu, ali povređenih nije bilo, istakao je policijski portparol.

Hoti je kazao da kosovska policija do sada nije uspela da identifikuje osumnjičene za ovo krivično delo.Ovo je u poslednjih 24 sata drugi napad na Euleks, nakon što su u ponedeljak jedno vozilo Euleks policije u redovnoj patroli zaustavili demonstranti u Zvecanu i gađali ga kamenicama.Kako je saopštio Euleks, taj napad je najverovatnije usledio kao odgovor na jučerašnje hapšenje dvojice Srba na severu Kosova.

"Kada su pripadnici Euleks policije pokušali da razgovaraju sa demonstrantima bacene su kamenice na njih. Dvoje pripadnika Euleks policije je povređeno, a njihovo vozilo ozbiljno ošteceno.

U samoodbrani jedan od pripadnika Euleks policije ispalio je hice u vazduh", navodi se u saopštenju Euleksa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja