NARKOBOS NA MINIMALCU: Ovo je imovina Nasera Keljmendija vredna 3 miliona evra!
Foto: CINS

Legalni poslovi u Sarajevu

NARKOBOS NA MINIMALCU: Ovo je imovina Nasera Keljmendija vredna 3 miliona evra!

Crna Hronika -
Keljmendi je u poslednjih šest godina prijavljen kao radnik u sopstvenom hotelu Kasa Grande na Ilidži, sa prosečnim mesečnim primanjima od oko 360 KM što minimalna plata u BiH

SARAJEVO - Naser Keljmendi je sa prosečnom platom od 360 KM ( oko 184 evra) i preduzećima koja posluju sa gubitkom u Sarajevu stekao imovinu vrednu šest miliona KM.

Balkanski biznismen Naser Keljmendi, koga policajci u regionu opisuju kao vođu moćne kriminalne organizacije, prijavljivao je minimalna primanja u Bosni i Hercegovini (BiH), a njegova preduzeća u Sarajevu su poslovala sa gubicima.

Keljmendi je u poslednjih šest godina prijavljen kao radnik u sopstvenom hotelu Kasa Grande na Ilidži, sa prosečnim mesečnim primanjima od oko 360 KM, pokazuju dokumenti. Njegova plata je u rangu sa minimalnom platom u BiH u tom periodu.

Foto CIN
Foto CIN

Naser Keljmendi se u Sarajevo doselio 1988. godine. Napustio ga je zbog rata, ali se ponovo vratio 1998. godine, kada je dobio i bh. državljanstvo. Do 2006. godine nije plaćao porez na lična primanja u Federaciji BiH, a u ovom periodu njegova imovina je značajno uvećana. Od 1999. do 2009. godine kupio je nekretnine u Sarajevu za skoro 1,7 miliona KM.

Uz to, njegova fabrika sladoleda Adolado je procenjena na približno 4,3 miliona KM. Keljmendijev hotel, četiri kuće i stan su po nalogu Suda BiH blokirani u junu.

Pod blokadom se ne nalazi njegova fabrika sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva jer je ona uknjižena kao imovina preduzeća koje je osnovao Naserov polubrat Bećir Keljmendi.

Foto: Cin
Foto: Cin

U zahtevu za blokadu Tužilaštvo BiH je navelo da je Keljmendi imovinu stekao novcem od prodaje droge.

On je u maju uhapšen u Prištini, a Tužilaštvo BiH je Interpolu dostavilo dokumentaciju na osnovu koje ga sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu narkoticima.Pod istim optužbama Keljmendi je u leto 2007. godine saslušan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Negirao je vezu sa ubistvom Ćele, a tada je izjavio i da nikada nije trgovao drogom, da je mrzi kao i sve što uz nju ide. Sebe je tada opisao kao trgovca, a dodao je da se u BiH bavi ugostiteljstvom i proizvodnjom sladoleda. Međutim, ova dva biznisa nisu Keljmendiju donosila profit kojim bi opravdao ulaganja u nekretnine u Sarajevu.

Počeo sa krznom i zlatom

Prema vlastitom svedočenju, Keljmendi je sa Kosova u Sarajevo prvi put došao 1988. godine. U Privrednom gradu Skenderija je uoči rata otvorio krznarski salon i zlatarsku radnju, oboje pod imenom Miss Donna. Keljmendi je 2002. godine došao na ideju o pokretanju biznisa u hotelijerstvu i proizvodnji sladoleda.

Tužiocima je još kazao da je od 1999. godine pa do tada imao firmu na Kosovu koja se bavila prodajom cigareta. Ovaj posao je pokušao preneti i u Sarajevo, ali nije uspeo, jer nije dobio dozvolu.

Foto: Cin
Foto: Cin

Svoje nove poslovne ideje u BiH je praktično počeo provoditi u junu 2004. godine, kada dolazi u posed Hotela Kasa Grande na Ilidži. Ovu nekretninu je kupio od sarajevskog biznismena Ismeta Omerbegovića Inte za 900.000 KM. Međutim, Hotel je procenjen na približno 1,7 miliona KM, što je bila osnovica na koju je Keljmendi platio porez.Hotel Casa Grande nije poslovao uspešno. Prošlu godinu preduzeće je završilo sa dobiti od oko 32.000 KM, uz 33.000 KM duga dobavljačima.

Finansijski izvještaji ukazuju da je prethodnih devet godina ovaj hotel imao prosečni godišnji gubitak od oko 70.000 KM.

Adolado za kredit

Keljmendi se nije proslavio ni u biznisu sa sladoledom koji je pokrenuo godinu dana nakon hotelijerskog. Sedište firme Adolado je bilo u jednoj od Kelmendijevih kuća na Ilidži, a potom ga preseljava u fariku sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva. Godinu dana posle, 2006. godine, na stranicama jedne agencije za prodaju nekretnina oglašava prodaju tvornice.

Poslovni objekti u Hadžićima, ukupne površine 2.369 kvadratnih metara, i dalje se nalaze u vlasništvu ove firme, navedeno je u dokumentima registra Zemljišno knjižnog ureda u Sarajevu.

Veštačenjem je utvrđeno da samo objekti fabrike vrede 4,3 miliona KM. Nakon neuspele prodaje, Adolado je 2011. godine nekretninu u Hadžićima založio kao garanciju za dva kredita kod banjalučke Nove banke AD čiji je ukupni iznos 200.000 KM.

Fabrika sladoleda je od početka rada, od 2005. godine, poslovala sa gubicima, a kredit nije ništa promenio. Adolado je prošlu godinu završio sa gubitkom od 88.000 KM, uz dug dobavljačima od 867.000 KM, navedeno je u finansijskim izveštajima.

Osim imovine u BiH, Keljmendi poseduje značajnu imovinu u Crnoj Gori i na Kosovu. On je 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju Hotela Kasa Grande, a u ovom crnogorskom letovalištu poseduje i više stanova.

Foto Cin
Foto Cin

Dvojica njegovih sinova su na Kosovu vodila benzinsku pumpu i lanac zlatara. Keljmendijeve nekretnine u Crnoj Gori i na Kosovu nisu blokirane.

Bosna i Hercegovina je u maju podnela zahtev za izručenje Nasera Kelmendija.

U Državnom tužilaštvu kažu da se kosovske vlasti do sada nisu izjasnile na ovaj zahtev.

Foto Cin
Foto Cin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track