General Trifunović traži obnovu suđenja za napad na Varaždin!

Doneo odluku

General Trifunović traži obnovu suđenja za napad na Varaždin!

Crna Hronika -
Rešenje je doneseno na zahtev osuđenog Trifunovića, a novo suđenje čeka i osuđenog Berislava Popova, koji je takođe podneo zahtev za obnovu krivičnog postupka

VARAŽDIN - Veće Županijskog suda u Varaždinu donelo je rešenje o obnovi sudskog procesa za generala nekadašnje JNA Vladu Trifunovića, poslednjeg komandanta varaždinskog korpusa JNA, koji je osuđen za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. godine.

Kako Hina saznaje u Županijskom sudu, rešenje je doneseno na zahtev osuđenog Trifunovića, a novo suđenje čeka i osuđenog Berislava Popova, koji je takođe podneo zahtev za obnovu krivičnog postupka.

Popov je 1991. bio komandant kasarne Kalnički partizani u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Proces će se takođe obnoviti i za komandanta kasarne Jalkovečke žrtve, Vladimira Davidovića, iako on nije podneo zahtev.

Zahtevu je udovoljeno zbog pojave novih dokaza i činjenica koje bi, da su bile poznate u vreme trajanja prvog sudskog procesa, bitno uticale na konačnu presudu, doznaje se na sudu.

Pored ostalog, dodatno su ispitani svedoci Radimir Čačić i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić koji su u svojim iskazima dali nove dokaze koji će u obnovljenom sudskom procesu najverovatnije ići u prilog osuđenima.

Po izjavi Čačića, nije postojala namera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu, dok su neki civilni ciljevi, poput pogona Metalske industrije Varaždin i civilne kuće u okolini kasarne u Optujskoj, bili vojni ciljevi, jer se, kako navodi, u MIV-u proizvodilo oružje dok su se u privatnim kućama nalazili pripadnici Hrvatske vojske.

Čačić je u svom iskazu naveo da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok prema tvrdnjama Mesića, Trifunović nije naredio borbena delovanja nasumice po civilima i po civilnim objektima i odbijao je naredbe Živote Avramovića, komandanta zagrebačke kasarne, za vojno delovanje po Varaždinu.

Dodatno su ispitani i Čedomil Cesarec, Stjepan Adanić, Ivan Rukljić, Mirko Ramušćak i Milan Lacković, saznaje Hina u sudu.

Inače, Trifunović, Popov i Davidović pravosnažno su osuđeni 1993.godine na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na deset godinazatvora.

Donošenjem rešenja varaždinskog Županijskog suda o obnovi krivičnog postupka prekida se izvršenje pravosnažne presude.Vlado Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i odbrambene moći JNA i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu.

Berislav Popov je na istom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotsavio Trifunoviću i jer nije nastavio "vojno delovanje" po Varaždinu.

U ponedeljak je Okružni sud u Murskoj Soboti u Sloveniji nepravosnažno i u odsustvu osudio pukovnika JNA Berislava Popova na pet godina zatvora zbog napada JNA 1991. na civile kod Gornje Radgone dok je njemu nadređenog komandanta korpusa JNA u Varaždinu generalmajora Vladimira Trifunovića oslobodio komandne odgovornosti.

Dvojica nekadašnjih oficira bivše JNA bila su optužena za kršenjemeđunarodnog prava na području Slovenije u vreme njenog osamostaljivanja krajem juna 1991. godine, preneli su tamošnji mediji.

Optužnica ih je teretila za ratni zločin protiv civila i kršenje međunarodnog civilnog i vojnog prava prilikom sukoba do kojeg je došlo kod Gornje Radgone, pri prodoru oklopne kolone JNA iz Varaždina prema graničnom prelazu s Austrijom.

Kolonu je vodio Popov, a u sukobu s teritorijalnom odbranom Slovenije poginulo je pet vojnika tadašnje JNA, dok je kolona delovanjem po civilnim ciljevima ubila dva civila i izazvala velika materijalna razaranja.

Tužilac Žarko Bejek rekao je da je zadovoljan presudom Popovu, dok će se žaliti na oslobađajuću presudu Trifunoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track