ZLOČIN IZ OČAJA: Ubijaju najmilije zbog bede i besa
Foto: Zorana Jeftić

Brutalno nasilje u Srbiji u porastu

ZLOČIN IZ OČAJA: Ubijaju najmilije zbog bede i besa

Crna Hronika -
Uzroci Ekonomska kriza, propast porodice i siromaštvo koje doseže do ivice bede utiče na porast zločina, kaže sociolog Ratko Božović

BEOGRAD - Užasno.Nedica M. (50), koja je teško povređena kad je i nju i sebe zapalio njen emotivni partner Staniša M. (52), i dalje je u teškom stanju i neizvesno je da li će preživeti. U istom stanju je i Staniša, koji je zajedno s njom smešten u Kliniku za opekotine u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Motiv nesreće je Stanišina ljubomora i sumnja da Nedica planira da ga ostavi.Okidači za nasiljeOvaj slučaj nasilja poslednji je u nizu brutalnih tragedija koje su se dogodile u poslednjih nekoliko meseci. Prema rečima stručnjaka, porodično nasilje je sve češće u Srbiji, a okidač za njega su beda, neizvesnost i kratak fitilj zbog teške socijalne situacije.Sociolog Ratko Božović navodi da je tradicionalna porodica sa određenim vrednosnim sistemom propala tokom tranzicije i da je to razlog što je povećan broj tragedija.- Ekonomska kriza, propast porodice, siromaštvo koje doseže do ivice bede, sve to utiče na društvo, a samim tim i na pojavu ovakve brutalnosti. Ljudi u našem društvu ne mogu da slobodno kreiraju svoj životni stil, već im njega diktiraju beda i siromaštvo - kaže sociolog i dodaje da i mediji moraju da obrate više pažnje na ono što pišu kako ne bi pogrešno edukovali građane. Zoran Milivojević, psihoterapeut, kaže da do ovakvih brutalnih ubistava dolazi i zbog posesivnosti ili ljubomore.- Jedan od partnera oseća da ga je onaj drugi izdao, ali istovremeno misli da bez njega ne može da nastavi život. Ukoliko je onaj koji ostavlja našao novog ljubavnika i srećan je, ostavljeni se oseća kao gubitnik i to doživljava kao veliku nepravdu - kaže Milivojević.U takvim slučajevima često se javlja jak osećaj mržnje, koji je okidač za zločin. Najdrastičniji su oni slučajevi u kojima stradaju deca.- Tada onaj koji počini zločin želi da uništi i sebe, ali i celu porodicu i dom - kaže Milivojević i dodaje da je slučaj Ivane Bokan, koja je ubila muža, drugačiji i da je tipičan primer trpljenja dugogodišnjeg zlostavljanja i maltretiranja.Žene se najčešće brane- Kad žena odluči da počini zločin, razlog je obično to što je njen partner nasilnik, narkoman ili alkoholičar. Ona u jednom trenutku više ne može da trpi to nasilje i misli da ima pravo da se osveti za sva zlodela koja su joj učinjena, te se odlučuje na zločin - ispričao je naš poznati psihoterapeut.

Nije više mogla da trpi mučenje... Ivana Bokan je u porodičnoj kući pucala u glavu mužu Branku
Nije više mogla da trpi mučenje... Ivana Bokan je u porodičnoj kući pucala u glavu mužu Branku

Božović: Mediji moraju da obrate više pažnje na ono što pišu
Božović: Mediji moraju da obrate više pažnje na ono što pišu

Milivojević: Kad žena počini zločin, to je zato što više ne može da trpi nasilje
Milivojević: Kad žena počini zločin, to je zato što više ne može da trpi nasilje

Hronologija tragedija♦ 31. 8. Staniša M. (52) iz Požarevca upao je u kuću svoje ljubavnice Nedice M, polio nju i sebe lepkom, a zatim oboje zapalio♦ 22. 8. Ivana Bokan (39) priznala je da je pucala u glavu mužu Branku Bokanu (50) u kući u Veterniku, jer ju je on zverski mučio i maltretirao godinama♦ 25. 7. Dragan Rajković (47) iz Golupca razneo je sebe s dve ručne bombe i povredio ljubavnicu Nadu M. (65)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track