SOUS: Odlučni smo do kraja istražiti slučaj trgovine organima!

Priština

SOUS: Odlučni smo do kraja istražiti slučaj trgovine organima!

Crna Hronika -
Odlučni smo da sprovedemo punu istragu i prikupimo i pratimo sudske dokaze, gde god da nas odvedu. Ako je potrebno, tim je ovlašćen da podnese tužbu protiv onih za koje se prikupe dokazi, a koji ć́e dovesti do određene odgovornosti", rekao je Sous

PRIŠTINA - Portparol Specijalnog istražnog tima za prikupljanje dokaza o trgovini ljudskim organima na Kosovu i severnoj Albaniji Žoao Sous kaže da u istrazi ima napretka, istakavši da taj tim ima pravo da podnese tužbe protiv onih za koje se prikupe dokazi.

Sous u izjavi Radio Kosovu nije želeo da iznosi detalje o slučaju "Žuta kuća", rekavši da se istraga nastavlja.

"Bilo bi neprimereno da u ovom trenutku spekulišemo o ishodu istrage, ili mehanizmima koji mogu eventualno da budu preduzeti nakon završetka istrage", rekao je Sous.

Istraga pod okriljem EU, dodao je Sous, nastavlja se razgovorima sa svedocima i drugim istražnim radnjama, i da je tim kojim rukovodi Klint Vilijamson uspostavio dobru saradnju sa vlastima na Kosovu, u Srbiji, sa drugima u regionu, članicama EU i značajnim međunarodnim akterima.

"Odlučni smo da sprovedemo punu istragu i prikupimo i pratimo sudske dokaze, gde god da nas odvedu. Ako je potrebno, tim je ovlašćen da podnese tužbu protiv onih za koje se prikupe dokazi, a koji ć́e dovesti do određene odgovornosti", rekao je portparol Specijalnog istražnog tima.

Tim je formiran 2011. godine i deluje pod nadležnošću Euleksa. Cilj je da sprovede nezavisnu istragu o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i severnoj Albaniji tokom sukoba pre 14 godina.

Kosovska skupština je, završavajući prolećno zasedanje, zatražila gašenje misije Euleks na Kosovu sledeće godine, kada joj i inače ističe mandat.

Tim za istragu o trgovini ljudskim organima bi, prema navodima medija, mogao da nastavi da radi bez obzira na to kakav mandat Euleksu bude određen, a spekuliše se i da bi mogao da preraste u neku vrstu suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track