SLUČAJ KLEČKA: Fatmir Ljimaj oslobođen za ubijanje Srba!

Bruka u Prištini

SLUČAJ KLEČKA: Fatmir Ljimaj oslobođen za ubijanje Srba!

Crna Hronika -
Ova presuda bila je u velikoj meri zasnovana na odluci da se odbaci ključno svedočenje bivšeg čuvara u zatvoru Klečka Agima Zogaja, koji je bio svedok zločina i zabeležio ih u svom dnevniku

PRIŠTINA- Sud u Prištini oslobodio je Fatmira Ljimaja, nekadašnjeg komandanta OVK, i na ponovljenom suđenju za slučaj Klečka, odnosno krivice za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u tom selu.

Ponovljeno suđenje pred mešovitim većem naložio je Vrhovni sud Kosova prošle godine u novembru, kada je poništena presuda prvostepenog suda kojom su Ljimaj i ostali oslobođeni optužbi. Ljimaj je i pred Haškim sudom pre više od tri godine oslobođen optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji zbog nedostatka dokaza.

Mešovito sudsko veće Euleksovih sudija od dvoje Euleksovih sudija i jednog kosovskog sudije oslobodilo je optužbi i ostale okrivljene u tom predmetu Arbena Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalju, Nedžmija Krasnićija, Behljulja Ljimaja, Šabana Šalju, Sabita Šalju, Besima Šurdaja i Refkija Mazrekua u tom predmetu.Takođe, sud je svima ukinuo meru javljanja u stanici policije i naložilo je da im se vrate pasoši, saopštio je Euleks.

Ova presuda bila je u velikoj meri zasnovana na odluci da se odbaci ključno svedočenje bivšeg čuvara u zatvoru Klečka Agima Zogaja, koji je bio svedok zločina i zabeležio ih u svom dnevniku.

Zogaj je pronađen mrtav u septembru 2011. godine u Nemačkoj, mesec dana pre početka prvog procesa, a njegovu smrt nemačke vlasti su okarakterisale kao samoubistvo.

Takođe se dodaje da je sud ocenio da su u važnom materijalnom pogledu dokazi Zogaja u celosti nepouzdani i da bi bilo nesigurno oslanjati se na njih u cilju osuđivanja okrivljenih za krivična dela iz optužnice.

Celo obrazloženje presude biće dostavljeno u roku od trideset dana.Međutim, sudsko veće je utvrdilo sledeće činjenice: OVK je 1999. god. upravljala pritvorskim centrom u selu Klečka, prema nekim licima pritvorenim u Klečki bilo je lošeg postupanja, Dragoljub Tanasković, Žarko Filipović, Života Todorović, Dragan Vučetić i Bojan Cvetković nezakonito su ubijeni, a njihova tela sahranjena na lokaciji KER01 u selu Klečka.Dalje je utvrđeno da su Veljko Marković i Nebojša Ćuričić nezakonito ubijeni, a njihova tela sahranjena na lokaciji KEQ01 u selu Klečka.Arben Avdulji, za koga je Agim Zogaj naveo da je, takođe, ubijen u Klečki, zvanično se vodi kao nestao.Na ovu presudu tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova ima pravo da se žali.

Zogajeva izjava, poznata i kao "Dnevnik Agima Zogaja", sadrži ukupno 200 strana u kojoj su opisani događaji u vezi sa logorom u Klečki, uključujući i navode da je Ljimaj lično naredio ubistvo dvojice Srba.

Zogaj je neposredno pred početak suđenja Ljimaju pronađen obešen u jednom parku u Duizburgu u Nemačkoj u noći između 28. i 29. septembra 2011. godine.

Zogaj je u beleškama, kako je pisao prištinski list "Koha di tore", govorio o pretnjama i pokušajima ubistva, za koje je optužio nekadašnjeg saborca Ljimaja, dok je tužioca misije Euleks smatrao odgovornim za njegove patnje kao zaštićenog svedoka.

Bio je pod zaštitom Euleksa dve godine, od kada se predao vlastima i prihvatio da pod pseudonimom "svedok iks" govori o zločinima za koje je tvrdio da je počinio Ljimaj i još devetorica optuženih za zločine u Klečkoj.

Ljimaj, poznat po nadimku Čeliku, se na početku suđenja u novembru 2011. godine izjasnio da nije kriv za zločine počinjene u logoru Klečka kod Mališeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track