NOVI DETALJI U ISTRAZI: Ubijeni gardisti bili žrtve tajnog konvoja?!

Otkriveno postojanje tajnog tunela

NOVI DETALJI U ISTRAZI: Ubijeni gardisti bili žrtve tajnog konvoja?!

Crna Hronika -
Advokati porodica stradalih mladića došli su do informacije da je noć pre ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića vojska trebala da obavi važan trasnport u objekt Karaš, kao i da su se stanovnici Drajzerove ulice žalili da im je pauk nikada ranije nije odnosio vozila, koa te noći

BEOGRAD - Punomoćnici roditelja ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zatražili su od JKP „Parking servis“ u Beogradu informaciju o tome zbog čega su veče pre ubistva uklonili sve civilne automobile parkirane u blizini vojnog objekta „Karaš“, u Drajzerovoj ulici, gde se pre 10 godina i dogodila tragedija!

Advokati stradalih mladića su došli do podataka da je te noći „trebalo da se obavi važan transport“, kao i da su se stanovnici okolnih zgrada žalili da im „pauk“ nikada ranije nije nosio vozila. Ovime je istraga protiv N.N. izvršioca zbog ubistva dvojice gardista, posle više meseci, pokrenuta sa mrtve tačke.

- Sve su ovo indicije, ali moramo da uradimo sve što možemo - objašnjava advokat Predrag Savić, punomoćnik porodica Jakovljevića i Milovanovića.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

- Verujemo i da bi odgovor mogao da bude u tajnom tunelu koji smo otkrili 2009. godine, na samo tri metra od mesta gde su pronađena tela gardista. Ulaz smo pronašli sasvim slučajno, a čekali smo satima da nam se dozvoli da tu i uđemo. Tada istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Dragan Lazarević konstatovao je postojanje tunela i zatražio od nas da potpišemo dokument da nikada nećemo otkriti šta smo tada videli.

U srce Topčidera, priseća se Savić, spuštalo se liftom i stepenicama. Ceo hodnik je bio dobro osvetljen, a sa strane su bila vrata koja su vodila u kuhinju, bolnicu. Ukratko, bila je to podzemna komanda. Tunel je bio toliko širok da je moglo da prođe manje vozilo.

- Do sada mi se nekoliko puta dogodilo da srećem ljude koji mi govore da je tunel odgovor - govori Savić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

- U Crnoj Gori sam čak upoznao čoveka koji mi je samo kratko rekao: „Odgovor je u trafostanici“. Nikako nisam mogao da odgonetnem šta to znači. Onda sam se setio da se pored tajnog ulaza u tunel nalazi i trafostanica. Problem je, međutim, što je od ovog tragičnog događaja prošlo mnogo vremena, evo, već 10 godina i što je onaj ko je odgovoran do danas svašta mogao da uradi kako bi sakrio tragove. Ali, nama nema dalje, moramo da uradimo sve što je u našoj moći da dođemo do istine.

Na pitanje da li je neko od istražnih sudija, Vuk Tufegdžić kao vojni ili Dragan Lazarević kao civilni, ikada tražio da se saslušaju pripadnici obezbeđenja Ratka Mladića za koga se sumnja da se u tom periodu skrivao u „Karašu“, Savić odgovara da nije.

- To je dobra ideja, ali o tome moramo da porazgovaramo sa roditeljima. Ipak su oni ti koji su nam dali punomoćje. Znam da je sudija Lazarević saslušao desetak pripadnika obezbeđenja iz Topčiderske kasarne, ali iz Mladićevog obezbeđenja nije nikoga.Nestao zapisnik sa uviđaja

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pokrenuo je postupak pred disciplinskim tužiocem Visokog saveta sudstva protiv sudije Marine Anđelković zbog zastarevanja postupka protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića.

U izveštaju dispciplinskog tužioca piše da je dokazni postupak u stvari, zastao i to ne voljom postupajućeg sudije, već zbog toga što sudiji nije bio dostupan zapisnik sa uviđaja o ubistvu gardista uprkos činjenici da je, kako se navodi, „tražen u više predmeta i na više načina“, a koji sadrži radnje koje se Tufegdžiću stavljaju na teret.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track