SUDIJA BLAŽIĆ NEGIRAO KRIVICU: Optužnicu sam razumeo jezički, ali pravno nisam
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

TRGOVINA UTICAJEM

SUDIJA BLAŽIĆ NEGIRAO KRIVICU: Optužnicu sam razumeo jezički, ali pravno nisam

Crna Hronika -
Sudija Višeg suda najvio je da će u daljem toku suđenja detaljno izložiti svoju odbranu

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje sudiji Višeg suda Branislavu Blažiću, kao i Zoranu i Djorđu Matiću zbog optužbi za krivično delo trgovina uticajem, Blažić je u kratkom izjašnjenju o optužnici negirao krivicu.

"Optužnicu sam razumeo jezički, ali pravno nisam. Ne priznajem krivično delo", rekao je sudija i najavio da će u daljem toku suđenja detaljno izložiti svoju odbranu. Zoran i Djorđe Matić su takođe negirali trgovinu uticajem, dok je Djorđe priznao da je nedozvoljeno držao pištolj.

Nakon uvodnih izlaganja tužioca i branilaca optuženi će detaljno izlozizti svoju odbranu. Blažić i Matići su na suđenje dovedeni iz pritvora u kom se nalaze od hapšenja 18. juna.

Optužni predlog protiv njih letos je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal za krivično delo trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Krivično delo trgovina uticajem uvedeno je u pravni sistem Srbije 2009. godine. Blažić se sumnjiči da je zahtevao i uzeo 1.700 evra kako bi uticao da se u krivičnom postupku protiv Đorđa Matića donese povoljna odluka.

Reč je o postupku pred Vrhovnim kasacionim sudom, po vanrednom pravnom leku, za slučaj poreske utaje koji se protiv Matića vodio u Višem sudu u Novom Sadu.

U optužnici se pominje da su Matići u više navrata Blažiću dali ukupno 700 evra u restoranima Taš i Mali Kalemegdan, kao i da su uložili 1.000 evra za renoviranje njegovog stana.

Tužilac je pored ostalog kao dokaz predložio i presretnute telefonske razgovore. Zoran i Djorđe Matić bavili su se ugostiteljstvom, a nakon prodaje više objekata, počeli su da se bave trgovinom, naveli su mediji nakon njihovog hapšenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track