Dačić za snažnije međunarodno vojno prisustvo na Kosovu
Foto: Beta

Ugrožen opstanak Srba

Dačić za snažnije međunarodno vojno prisustvo na Kosovu

Politika -
Ekstremisti stalnim incidentima ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva, naveo je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neophodno snažnije međunarodno vojno i civilno prisustvo na Kosovu i Metohiji, jer ekstremisti stalnim incidentima ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva.

U saopštenju vlade posle sastanka Dačića i ministra spoljnih poslova Švajcarske Didijea Burkhaltera u Beogradu, navodi se da je premijer Srbije rekao da vlada nastoji da se obezbedi opstanak Srba na Kosovu i pravednim rešenjem osigura stabilan mir u regionu.

Dačić je izrazio očekivanje da Švajcarska pomogne u rasvetljavanju zločina i sudbine nestalih, pitanja raseljenih i uzurpirane imovine, kao i zaštite kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Dačić i Burkhalter ocenili su da su odnosi Srbije i Švajcarske u usponu, navodi se u saopštenju i dodaje da Švajcarska podržava reforme koje sprovodi Vlada Srbije i pozitivno ocenjuje nastojanja da se dijalogom Beograda i Prištine reše problemi na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru je izraženo očekivanje da će zajedničko predsedavanje OEBS-u u 2014. i 2015. godini otvoriti novu perspektivu u odnosima Srbije i Švajcarske, piše u saopštenju. Burhalter danas treba da razgovara i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio jei da je za Srbiju neprihvatljivo da se na Kosovu prvo rasformiraju takozvane paralelne institucije, pa da se onda čeka na formiranje novih, nego da to mora biti deo procesa.

"Nema rasformiranja institucija pa da onda čekamo da se formiraju druge, to mora da bude deo procesa. Ako oko toga postoji saglasnost, Srbija je spremna, a ako ne postoji, onda Srbija nije spremna da radi protiv interesa svog naroda", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su Srbiji postavljena dva pitanja kao dnevni red: "šta ćemo sa paralelnim institucijama na Kosovu i šta ćemo sa posebnošću, odnosno autonomijom Srba na Kosovu" i istakao da su to pitanja na koja mora da se odgovori istovremeno.

Premijer je naveo da je Beograd spreman da se dogovori sa kosovskim Srbima o tome koje bi institucije Srbi trebalo da imaju na Kosovu.

"To jedino može da bude, a da bi se do toga došlo, mora da se zna koje su nadležnosti srpskih opština i da li postoji saglasnost da bude takva vrsta autonomije", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da će to biti tema veoma teških razgovora narednih nedelja i istakao da o tome mora da postoji državno jedinstvo.

"Nisu to moji lični predlozi, nisam ja tamo otišao da kupim političke poene. Zato je važno da kao država znamo šta hoćemo", rekao je Dačić.

Onj je naveo da deo međunarodne zajednice zahteva da Srbija "demontira paralelne institucije" na Kosovu, ali da Srbija ima drugačiji pristup tom pitanju.

"Naš pristup je Rezolucija, odnosno Platforma o Kosovu, i mi se ne slažemo o pitanju statusa i ne priznajemo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić novinarima u Kolarčevoj zadužbini. "Lakše je odbraniti nacionalni interes ako je Srbija deo procesa, ali neće prihvatiti sve što se od nje traži. Ali, to nije ni zatražno od nas", objasnio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track