Gardijan: Hrvatski ratni zločin više nije zločin!?

Presuda za anale

Gardijan: Hrvatski ratni zločin više nije zločin!?

Planeta -
Do današnjeg dana, vojna ofanziva u avgustu 1995. godine "Oluja" kojom je okončan četvorogodišnji rat sa Srbima i koja je Hrvatskoj donela pobedu i nezavisnost, bila je nazivana ratnim zločinom a mit o stvaranju hrvatske državnosti bio je ukaljan

LONDON - Uspešna žalba u Hagu oslobađa optužbe režim Franje Tuđmana iz 90-ih godina i ima ogroman značaj za međunarodno pravo, piše britanski list "Gardijan" povodom oslobađajuće presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Gardijan" navodi da je u svojoj skoro 20-godišnjoj istoriji Tribunal UN u Hagu izrekao nekoliko presuda koje oblikuju savremeno međunarodno pravo i formiraju identitete zemalja nastalih iz Jugoslavije.

Da su Srbi počinili genocid u Srebrenici jula 1995. godine, najveća je takva presuda. Takođe, i presuda da je silovanje ratni zločin i da je bio instrument srpskog terora protiv civila. Treća ključna presuda je uspešna žalba dvojice hrvatskih generala, navodi autor teksta u britanskom listu.

Do današnjeg dana, vojna ofanziva u avgustu 1995. godine "Oluja" kojom je okončan četvorogodišnji rat sa Srbima i koja je Hrvatskoj donela pobedu i nezavisnost, bila je nazivana ratnim zločinom a mit o stvaranju hrvatske državnosti bio je ukaljan.

Na suđenju Gotovini nije se odlučivalo samo o sudbini jednog čoveka. Prvostepena presuda inkriminisala je ceo režim predsednika Franje Tuđmana iz 90-ih godina i uništila je hrvatski mit o njenom osnivanju - oslobodilački rat, piše list.

Ključni igrači - Tuđman, njegov ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik glavnog štaba Janko Bobetko, u međuvremenu su umrli i nisu mogli da se suoče s pravdom, podseća "Gardijan" i zaključuje da je "suđenje Gotovini postalo svojevrsno suđenje Tuđmanovom režimu".

U presudi je navedeno da je režim namerno planirao sistematsku kampanju terora i nasilja s ciljem da se Hrvatska oslobodi od velike srpske manjine, što je izazvalo bekstvo iz Hrvatske 200.000 Srba.

Pobuna Srba u Hrvatskoj, smišljena u Beogradu, obogaljila je i podelila Hrvatsku četiri godine, istorijski grad Dubrovnik je tučen a Vukovar sravnjen za zemljom. Hrvati su bili razočarani prvom presudom Gotovini, navodi "Gardijan".

Današnja odluka apelacionog suda sve to radikalno menja jer su sudije, kako navodi britanski list, presudile da hrvatsko granatiranje četiri grada u Dalmaciji koje su držali Srbi nije bilo nezakonito, da nije bilo planirane deportacije srpske manjine, niti je bilo "zajedničkog kriminalnog poduhvata" ili političke zavere hrvatskog vrha da se izvede etnički pogrom.

Na prvom suđenju izneto je dosta dokaza koji su podržali da se pogrom planirao, među njima su bili i transkripti sastanaka hrvatskih političkih vođa na Brionima gde su planirali operaciju (koju su jako podržale SAD čiji su se penzionisani generali i savetnici sjatili u hrvatsko ministarstvo odbrane).

Na prvom suđenju Tuđmanov režim je bio inkriminisan, sada je oslobođen optužbi, piše dalje "Gardijan".

Rezultat toga je radost u Zagrebu a gorčina u Beogradu. Takođe je bilo gorčine kod dvojice sudija od pet u sudskom veću koji su bili nadglasani.

Biće još argumenata, ali je malo verovatno da će biti doneta neka druga presuda suprotna današnjoj, i to će omogućiti Hrvatskoj da tvrdi da je pobedila Srbe na pošten način, zaključio je autor teksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja