(VIDEO) ODRŽANA PARADA U SEVASTOPOLJU: Putin prvi put na ruskom Krimu!
Foto: Printscreen RT

ISTORIJSKA POSETA

(VIDEO) ODRŽANA PARADA U SEVASTOPOLJU: Putin prvi put na ruskom Krimu!

Planeta -
Vladimir Putin s palube posmatrao impresivnu smotru ratnog vazduhoplovstva i mornarice, a zatim je prvi put sišao na krimsko tle kao predsednik zajedničke države i čestitao svima Dan pobede
1 / 9 Foto: Reuters

SEVASTOPOLJ - Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi na Krimu u okviru proslava Dana pobede.

Ovo je prva poseta predsednika Rusije Krimu otkako je to poluostrvo, sa gradom Sevastopoljem, 18. marta ušlo u sastav Ruske Federacije. Naravno, taj zakon potpisao je Vladimir Putin lično.

Vladimir Putin prvi put kao predsednik Rusije stupio na tle ruskog Krima Foto Printscreen RT
Vladimir Putin prvi put kao predsednik Rusije stupio na tle ruskog Krima Foto Printscreen RT

Putin učestvuje u obeležavanju 69. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu i 70. godišnjice oslobođenja Sevastopolja od fašista.

Snimak parade možete da pogledate ovde:

http://www.youtube.com/watch?v=JpmrYMwAa34

Ruska državna televizija uživo je prenela snimak Putina, koji na belom brodiću prolazi ispred 10 brodova u luci, zaustavljajući se ispred svakog od njih, čestitajući vojnicima Dan pobede, preneo je Frans pres.

Putin je ranije danas sleteo na aerodrom u Sevastopolj, sedište Crnomorske flote.

Parada je počela egzibicijama ruskog ratnog vazduhoplovstva, prvim otkako je Krim postao deo Rusije. Putin ju je posmatrao sa palube broda, a "Ruski vitezovi" i "Strižej" su ga direktno nadletali.

Zatim se predsednik Rusije obratio okupljenima, kojih je bilo oko 100.000, podsetio na slavnu istoriju ruskog Sevastopolja, za koji je rekao da je svetli primer slobodoljublja, i čestitao Dan pobede i vojsci i građanima.

"Godina 2014. će ući u istoriju, kao godina kada je narod koji ovde živi čvrsto odlučio da bude zajedno s Rusijom, što potvrđuje njegovu lojalnost istorijskoj istini", poručio je Putin okupljenima u luci Sevastopolj."Mnogo toga ostaje da se uradi, ali ćemo prevazići sve teškoće, jer smo zajedno. A to znači da smo još jači", rekao je ruski predsednik

Putin na Krimu: Mnogo toga ostaje da se uradi, ali ćemo prevazići sve teškoće, jer smo zajedno Foto Printscreen RT
Putin na Krimu: Mnogo toga ostaje da se uradi, ali ćemo prevazići sve teškoće, jer smo zajedno Foto Printscreen RT

.Od programa u Sevastopolju je planirana vojna parada, parada Crnomorske flote - uključujući ponos Crnomorske flote, raketnu krstaricu "Moskva" - i demonstracioni let 70 aviona Ratnog vazduhoplovstva. Ovo prilikom biće otvoren i spomenik ruskom admiralu Dmitriju Senjavinu, javlja RIA Novosti.

Očekuje se da će Vladimir Putin održati prigodni govor i čestitati Dan pobede, a zatim će s veteranim apoložiti venac na spomemink braniocima Sevastopolja na Nahimovom trgu. Zatim će posetiti Hram Svetog Vladimira u tom gradu, a u večernjim satima prisustvovaće koncertu.

Predsednik Rusije je jutros već prisustvovao tradicionalnoj vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu povodom obeležavanja 69. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja