IVO SANADER: Milione sam zaradio prodajući erotske slike i predavajući veronauku!

Deo novca čuvao na računu, a deo kod kuće

IVO SANADER: Milione sam zaradio prodajući erotske slike i predavajući veronauku!

Crna Hronika -
Sanader je iznoseći odbranu rekao da se osim prodaje i predavanjea veronauke, bavio radom u Tirolskoj vladi i bio suvlasnik firme za uvoz i izvoz

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader rekao je danas u nastavku iznošenja odbrane u slučaju "Fimi-medija" pred sudom u Zagrebu da je tokom 13 godina u Austriji zaradio gotovo dva miliona evra.

Sanader je time pokušao da odbaci optužbe tužilaštva u najvećoj korupcionaškoj aferi u Hrvatskoj da su on i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem je čelu bio, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra i to preko marketinške agencije Fimi-medija, po kojoj je afera dobila ime.

Prema tvrdnjama tužilaštva, deo je završio u "crnom fondu" HDZ, a deo kod Sanadera. Petog dana iznošenja odbrane Sanader je rekao da je deo novca čuvao na računu u Austriji, a deo kod kuće i da je od toga početkom 90-ih kupio nekretnine u Zagrebu i Splitu, kao i deo vrednih umetnina.

Bivši premijer govorio je o poslovima koje je radio dok je živeo u Austriji, pa je tako, među ostalim, naveo da je kao zastupnik Majer presa za istočno tržište, kojem je prodavao i erotske fotografije, zaradio oko 400.000 evra.

Prema njegovim rečima, bio je suvlasnik firme koja se bavila uvozom i izvozom, a kao predsednik uprave zaradio je u današnjoj vrednosti 175.000 evra za dve godine i od zarade od poslova te firme još 300.000 evra. Tužilaštvo je tokom postupka pokušalo da dokaže da je Sanader većinu bogatstva stekao kada je po povratku iz Austrije u Hrvatsku počeo da se bavi politikom, posebno posle preuzimanja HDZ početkom 2000-ih.

Između ostalog, Sanader je ispričao i da je nekoliko godina bio zaposlen u tirolskoj vladi kao i da je u jednoj osnovnoj školi predavao veronauku.

Nekada najmoćniji političar u Hrvatskoj od početka postupka tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naredila njegova naslednica na mestu premijera Jadranka Kosor.

U slučaju "Fimi-medija" krivicu su priznali računovođa HDZ Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Pored Sanadera, krivicu su odbacili HDZ, kao prva stranka koja se tereti za korupciju, i bivši portparol vlade i HDZ Ratko Maček. Očekuje se da će Sanader u ponedeljak završiti iznošenje odbrane, a pošto to učine i svi ostali optuženi, uslediće završne reči odbrane i tužilaštva, a potom i izricanje presude.

Županijski sud u Zagrebu osudio je u novembru 2012. godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita u slučaju "Ina-Mol" i za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track