LDP: Ne napredujemo kao društvo
Foto: Nebojša Mandić

Beogradski izbori

LDP: Ne napredujemo kao društvo

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija (LDP) osudila je danas napad na novinara Nikolu Radišića i pretnje osnivačici Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić i ocenila da ti događaji pokazuju da društvo nije izvuklo lekcije iz prošlosti.

"Od 12. marta i atenatata na Zorana Đinđića pa do ubistva Olivera Ivanovića na poruke mržnje i nasilja nije odgovarano adekvatnim merama", navela je LDP u saopštenju.

Nepoznate osobe danas su na ulici vređali i upućivali pretnje novinaru Nikoli Radišiću dok je organizacija "Zavetnici", čiji će predstavnici učestvovati na predstojećim izborima u Beogradu, protestovala protiv Nataše Kandić, povodom informacija da je ona predložena za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma na polju suočavanja sa prošlošću i ratnim zločinima.

LDP je zatražila od nadležnih da što pre pronađu napadače na Radišića i da protiv njih pokrenu odgovarajuće postupke, jer su napadi na novinare neprihvatljivi i država mora da učini sve da obezbedi da oni svoj posao obavljaju bez ometanja.

"Takođe, pozivamo vlasti da obustave retoriku kojom se targetiraju pojedini mediji i njihovi novinari, a koja doprinosi negativnoj atmosferi u društvu. Ovakvi incidenti su apsolutno neprihvatljivi i država mora brzom reakcijom da pošalje poruku da se nikakvo nasilje neće tolerisati", dodaje LDP.

Povodom protesta "Zavetnika" protiv Nataše Kandić, LDP je navela da Beograd ;ne sme biti prostor u kome će se razne "klerofašističke, desničarske i navijačke organizacije" i grupe osećati slobodnim da rade šta hoće, a ostali građani živeti u strahu od njih.

"U svakoj predizbornoj kampanji raste ekstremizam u društvu. Iste fabrike mržnje koje su proizvele ratove na prostoru bivše Jugoslavije rade punom parom. Tabloidi, tribine naših stadiona, skupovi ekstremnih desničara seju mržnju, a institucije im pružaju prećutnu podršku. ;Današnji događaji su cena koju kao društvo plaćamo zbog decenija ćutanja o zločinima počinjenim u naše ime, ksenofobije i šovinizma na koje nismo imali hrabrosti da reagujemo. Svako ćutanje građanske, demokratske Srbije pred tim pojavama, proizvelo je sledeći još veći talas verbalnog ili fizičkog nasilja", smatra LDP.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track