BALŠA BOŽOVIĆ: Carina odbila da dostavi informacije koliko je zaista koštala plastična jelka preprodata gradu za 83.000 evra
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

kampanja

BALŠA BOŽOVIĆ: Carina odbila da dostavi informacije koliko je zaista koštala plastična jelka preprodata gradu za 83.000 evra

Izbori 2018. -

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović saopštio je da je Uprava carina Ministarstva finansija odbila da mu dostavi carinsku dokumentaciju iz koje bi se videlo koliko je zaista koštala plastična jelka koju je preduzeće "Keep Light DOO" preprodalo Beograđanima za 83.000 evra.

Kako je naveo, očigledno je da i Uprava carina radi u dosluhu sa onima koji pokušavaju da prikriju spregu gradskih čelnika i njihovih poslovnih partnera u aferi najskuplje jelke na svetu.

„U obrazloženju odbijanja se navodi da su traženi podaci poslovna tajna koju je proglasilo preduzeće "Keep Light DOO" i da to preduzeće smatra da Beograđani ne treba da znaju koliko je koštala jelka koju su upravo oni - građani - platili 83.000 evra", ističe Božović.

Iz rešenja se, na žalost, vidi i da Ministarstvo finansija i Uprava carina smatraju da ih građani plaćaju da bi prikrivali malverzacije Srpske napredne stranke i kompanija sa kojima vlast u Beogradu posluje daleko od očiju javnosti“, rekao je Božović , koji je Upravi carina zahtev za dokumentacijom uputio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Božovi ocenjuje da je očigledno da svi koji su uključeni u skandaloznu kupovinu najskuplje jelke na svetu, uživaju zaštitu – i oni koji su je platili novcem građana, i oni koji su je preprodali po ceni ko zna koliko višoj od nabavne: „Najpre su dobili političku podršku, a od juče i institucionalnu. Neće prezati ni od čega kako bi sakrili svoje lopovluke: zloupotrebljavaju institucije, ismevaju zakone, a sve državne organe stavljaju u službu prikrivanja krivičnog dela.“

On je istakao da je o „slučaju zataškavanja" Uprave carina obavešten i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, Božović je istakaoa da nema odustajanja od toga da se sazna koliko jelka zaista košta: „Istina će kad-tad izaći na videlo, i odgovaraće za svaki plastični metar plaćen 5.500 evra. Ne može se od Beograđana krasti, a da se za to ne odgovara. I odgovaraće već 5. marta“, poručio je Božović.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track