PAVLOVIĆ (DJB): Ovo nisu izbori za gradonačelnika već za odbornike u Beogradu
Foto: Fonet/Marija Oković

izborna kampanja

PAVLOVIĆ (DJB): Ovo nisu izbori za gradonačelnika već za odbornike u Beogradu

Izbori 2018. -

Potpredsednik Dosta je bilo Dušan Pavlović izjavio je danas da na izborima u Beogradu građani ne biraju gradonačelnika već odbornike za skupštinu grada i da koalicija DJB i Dveri na izbore izlazi sa timom koji želi i može da se bori za razvoj grada i da to ko će biti kandidat za gradonačelnika nije ključno pitanje."Ovo nisu izbori za gradonačelnika već za odbornike i politiku koju ćemo sprovoditi kad uđemo u Skupštinu grada", rekao je Pavlović u intervjuu agenciji Beta.

On je podsetio da gradonačelnika biraju stranke u Skupštini i da sve zavisi od izbornih lista i vrste koalicija koje se posle izbora prave.

"Kandidature za gradonačelnika su neka vrsta obmane birača, namećete im neko ime, a situacija može da se potpuno preokrene nakon izbora kada se vide rezultati", rekao je Pavlović.

On je kazao i da će DJB i Dveri u skupštini grada nastupati u dve odvojene odborničke grupe, kao što je to gotovo uvek slučaj i sa drugim predizbornim koalicijama.

"Svaka koaliciona lista kada se završe izbori razbija se na posebne odborničke grupe od onih stranaka koje su je činile. To je uvek bilo tako, i u istoriji republičke skupštine i gradske", rekao je Pavlović.

On je kazao da imaju odličnu saradnju sa Dverima i u republičkom parlamentu i u kampanji za beogradske izbore.

Pavlović je kazao da su i jedni i drugi protiv izbacivanja Kosova i Metohije iz preambule Ustava Srbije, da su protiv partijskog zapošljavanje i da se zalažu za borbu protiv kriminala i korupcije i transprentno trošenje javnih sredstava.

Kada su u pitanju teme i delovi programa oko kojih nemaju dodirnih tačaka, kako je dodao, oni i ne sarađuju.

"Što se tiče identitetskih prava, manjinskih zajednica i LGBT-a tu postoje velike razlike i po tim pitanjima ne sarađujemo uopšte", rekao je Pavlović.

Upitan šta bi bio prioritet u radu u Beogradu za prvih godinu dana i koji su najveći problemi, Pavlović je rekao da je najveći problem ne samo u gradu već i republici netransparentno trošenje javnih finansija.

"Zbog toga nema dovoljno javnog novca da finansirate projekte iz oblasti zdravsta, kulture, socijalne politike. Ako javni novac odlazi u nepoznatom pravcu onda sve druge oblasti društvenog života trpe i može se lako videti po tome u kakvom su stanju škole, bolnice, ustanove kulture", rekao je Pavlović.

On je istakao da bi u prvih godinu dana javne finansije mogle da se dovedu u red i uvede potpuna transparentnost, da bi moglo da se zaustavi stranačko zapošljavanje, objave svi tajni ugovori i popiše imovina u Beogradu.

Kao nešto za šta se zalažu i što je njihov prioritet, a za šta po njemu treba više od godinu dana, naveo je besplatne vrtiće za svu decu, izgradnju još vrtića u gradu, besplatne udžbenike i smanjenje cene javnog prevoza.

Pavlović je kazao da se za to sredstva mogu dobiti oporezivanjem neizgrađenog građevinskog zemljišta.

"Velik je deo neizgrađenog građevinskog zemljišta na kome trenutno onaj ko ga koristi ne plaća porez, poput Luke Beograd i Beograda na vodi. Mi bismo stavili neku vrstu fiskalnog nameta na to. Zamislite da je onaj ko koristi Luku Beograd plaćao porez u zadnjih 10 godina koliko bi novca grad imao da sagradi nove vrtiće, kupi nove tramvaje, autobuse, plati besplatne udžbenike. To je ogroman novac koji grad više od deceniju propušta da uzme", naveo je Pavlović. On je kazao da je njihova procena da bi od toga na godišnjem nivou grad mogao da prihoduje oko 100 miliona evra.

Govoreći o odbačenim žalbama DJB zbog liste sa sličnim nazivom koja učestvuje na beogradskim izborima, Pavlović je kazao da ne razume zašto je odbijen prigovor predsednika DJB Saše Radulovića za obaranje te liste i ocenio da odluka Upravnog suda može da ima štetne posledice.

Kako je naveo, u rešenju Upravnog suda piše da se odbija prigovor Saše Radulovića pošto Radulović nema pravo da podnosi žalbu jer se ne nalazi na listi DJB i Dveri, što nije istina, i zato što nije birač u Beogradu već narodni poslanik.

"On živi u Beogradu i birač je u Beogradu i ovo zapravo stvara novu praksu da sud može bilo koje rešenje i presudu da donese i napiše bilo šta i zaključi šta mu u tom trenutku odgovara. Ovo stvara veliku pravosudnu nesigurnost koja može da ima štetne posledice za sve građane", rekao je Pavlović.

On je podsetio da je "lažnu listu" napravio član SNS zaposlen u opštini Zemun Milorad Radulović i ocenio da je cilj liste da zbuni birače koji se odlučuju dan ili dva uoči izbora za koga će glasati.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Marija Oković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track