Najnovije vesti

NE DAVIMO BEOGRAD: Predstavljen plan 30 minuta od posla do kuće
Foto: Promo

U TRI POTEZA

NE DAVIMO BEOGRAD: Predstavljen plan 30 minuta od posla do kuće

Izbori 2018.
16:45h

Inicijativa Ne davimo Beograd danas je prezentovala plan “30 minuta od posla do kuće” koji ima za cilj da poveća korišćenje javnog prevoza i smanji gužve u saobraćaju.

Ovaj plan podrazumeva tri poteza: širenje mreže žutih traka, uvođenje brzih linija i veće korišćenje postojeće infrastrukture BG voza. Time bismo unapredili kvalitet usluge i života za skoro 50% Beograđana koji svakodnevno koriste javni prevoz.

Prvi potez bi bio intenzivno širenje mreže žutih traka, jer uz minimum finansijskog ulaganja tako nešto predstavlja lak način da se napravi siguran i brz prolazak i kretanje kroz grad za vozila gradskog prevoza i hitnih službi (hitna pomoć, vatrogasci, policija), ali i drugih vozila prioritetnog prolaza (taksi, linijska kombi vozila javnog prevoza).

Drugi potez u okviru našeg plana podrazumeva uvođenje tri brze autobuske linije koje bi, neprekidnim koridorima žutih traka, povezivale na najfrekventnijim pravcima u gradu sledeće krajeve: Zemun – Most na Adi – Banovo Brdo, Karaburmu – Centar – Žarkovo, Bežanijsku kosu – Centar – Konjarnik; kao i tri brze i pouzdane linije tramvaja na već postojećim šinskim kapacitetima sa zagarantovanim prvenstvom prolazaka.

Treći potez bi bio dalje razvijanje i širenje postojećeg sistema BG: Voza sa 3 linije na relacijama Batajnica – Novi Beograd – Vukov spomenik – Pančevo, Pančevo – Vukov spomenik – Rakovica – Resnik, Batajnica – Novi Beograd – Vukov spomenik – Rakovica – Resnik.

Kandidat za odbornika Zoran Bukvić ovom prilikom je izjavio da “plan inicijative Ne davimo Beograd za promenu saobraćajne paradigme ne gleda samo u daleku budućnost u kojoj će biti izgrađen metro, nego polazi od trenutnog stanja i raspoloživih resursa. Naša ideja je da se problem postepeno rešava u pravcu sve većeg korišćenja javnog prevoza i drugih vidova održivog saobraćaja, a ka sve manjoj upotrebi privatnih automobila radi smanjenja gužvi u gradu“.

“Plan “30 minuta od kuće do posla” pokazuje da je postojeće stanje moguće značajno popraviti pametnijom upotrebom onoga što imamo, i vizijom grada u kojem će kretanje biti lako, brzo i zdravo” - istakao je Dobrica Veselinović.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja