Banana-država

Komentar dana

Banana-država

Komentar dana -

Da li će cela ujdruma sa susretima premijera i članova narko-kartela, odavanja podataka i medijske halabuke imati svoju završnicu tamo gde treba? U tužilaštvu i na sudu. Ili je Dačić kriv, ili nije. Ako nije, neko mora da odgovara. E to će morati da se uradi, da nas ne bi svi shvatali kao banana-državu. Ili smo država, ili nismo. U suprotnom, biće kao i sve do sada - tresla se gora, rodio se miš.

Ne može se posle pet godina iz „sport Bili torbe“, kad zatreba, iz naftalina izvaditi podaci, pa udariti na prvog čoveka Vlade. I to samo zato što su demokrate u procepu. Što tada, pre pet godina, gospodo Tadiću i Rakiću, ako ste znali, niste barem obavestili koalicionog partnera da se video s ljudima iz kriminalnog miljea. Tada ste ga svakog dana grlili, predstavljali svetu kao novog demokratskog socijalistu koji je raskrstio s Miloševićem. A onda ga iza leđa tajno snimali.

Pa taj isti Dačić vam je obezbedio da vladate četiri godine. Niste imali nikakve zamerke. Nego po onoj srpskoj, grlimo se, ljubimo, a ovamo - nož u leđa. Kada to uradite prijatelju, to je spletka, ali kada to uradite na državnom nivou, to onda ima malo teže konotacije. To znači da ste pokušali neku vrstu državnog udara, naravno na „demokratski način“.

Suptilno, kao što samo kuhinja DS može da smisli, uz medijsko spinovanje, na kašičicu. Pa ako prođe - prođe. I nije prošlo. Juče se bivši predsednik države Boris Tadić ničim izazvan pravda da Dačić nije počinio krivično delo. Nije važno što je u pitanju Dačić, već što je on premijer i što smo time još više srozali svoj ugled u svetu. U ovoj zemlji je urušena institucija premijera koju su upravo započele demokrate.

Sandra Mališić novinarka rubrike vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track