Najnovije vesti

DRAGANA MITROVIĆ: Kina i Srbija dobri strateški partneri
Foto: Printscreen Al Jazeera

AUTORSKI TEKST

DRAGANA MITROVIĆ: Kina i Srbija dobri strateški partneri

Lični stav

Politički značaj posete Kini je činjenica da se nastavlja kontinuitet redovnih susreta na najvišem nivou, što je okvir koji bi zapravo i trebalo da odlikuje odnos definisan kao obuhvatno strateško partnerstvo. Svakako je pozitivno to što je Srbija opredeljena da neguje takav odnos i da održava što češće i redovnije susrete na najvišem nivou. To Kinezima kazuje koliko mi poštujemo i uvažavamo naše odnose i naravno Kinu i njenu ulogu u našem regionu i svetu.

Srbija je uzela dosta kredita od Kine za izgradnju različitih infrastrukturnih projekata u saobraćaju. Dosad su iz Kine stigle dve direktne investicije. Dakle, segment direktnog investiranja kineskih kompanija je bio skroman, a to je nešto što nama otvara nova radna mesta na najvidljiviji i direktan način.

To je dosad bilo i ispod naših očekivanja i ispod nivoa obećanja koja su nam data. Zato ovu posetu možemo posmatrati i kao pokušaj Srbije da se proširi opseg kineskog ekonomskog prisustva. Pošto je najavljeno potpisivanje ugovora o daljem finansiranju već najavljenih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi, ekonomsko prisustvo Kine u Srbiji se neće u potpunosti premestiti sa polja finansiranja na investiranje.

Ako se nastavi u pravcu kako je Vlada Srbije najavila, biće ovo dobra prilika da se privuku kineske kompanije da ulažu ne samo u akvizicije, kao u slučaju RTB Bor, već da se dobiju i neke sasvim nove investicije.

Koliko su ovakve posete produktivne i za sve ove ekonomske stvari, moguće je videti tek posle, kada prođe određeno vreme i kada sravnimo ono što je najavljeno i ono što se na terenu dešava. Tek tada ćemo moći da zaista analiziramo šta je od svega bilo, šta je realizovano i koliki su dometi ove posete.

Iako političko usmeravanje i ohrabrivanje ima svog značaja, pogotovo u ekonomskom sistemu kakav je kineski, vrlo dobro znamo da se istinska ekonomija odvija na nekom drugom ekonomskom nivou.

Kurir.rs/Foto: Printscreen N1

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja