IVAN TASOVAC ZA KURIR O STANJU U NARODNOM POZORIŠTU: Tražili ste, gledajte!
Foto: Damir Dervišagić

Autorski tekst bivšeg ministra kulture

IVAN TASOVAC ZA KURIR O STANJU U NARODNOM POZORIŠTU: Tražili ste, gledajte!

Lični stav -

Oduvek sam verovao da je Narodnom pozorištu neophodan upravnik sa integritetom, koji će se pobrinuti da sva tri ansambla dobiju pažnju i vidljivost koju zaslužuju, ali i neko ko bi u ovu instituciju najzad uveo ozbiljnu politiku zapošljavanja. Taj čovek svakako nije Dejan Savić

Stanje forsirane skandalizovanosti je oduvek bila privilegija malograđanštine, tako da me uopšte ne čudi šok kulturne i medijske javnosti zbog vodvilja koji se iz uprave Narodnog pozorišta prelio u medije. Ali naši dragi bukači već tradicionalno maše suštinu.

Najmanji problem je što se osoba X slikala za Plejboj i nedopustivo je diskreditovati i nju i njene fanove zbog jedne sasvim legitimne odluke koju je donela kao punoletna osoba pri čistoj svesti. Gospođa je plaćena da radi PR za Narodno pozorište, a ne za Crkvu Sv. Petke, tako da je bilo kakvo moralisanje u ovom slučaju em lažno, em ogavno.

Poenta je sasvim drugačija: dotična gospođa ne bi bila ništa stručnija za posao za koji je angažovana ni da se slikala za mesečnik Kola srpskih sestara. Isto kao što i puka činjenica da se Savić i Stamatović još nisu slikali za Plejgrl ne znači da oni time ispunjavaju sve profesionalne uslove da budu na čelu našeg nacionalnog teatra.

Oduvek sam verovao da je Narodnom pozorištu neophodan upravnik sa integritetom, koji će se pobrinuti da sva tri ansambla dobiju pažnju i vidljivost koju zaslužuju, ali i neko ko bi u ovu instituciju najzad uveo ozbiljnu politiku zapošljavanja. Taj čovek svakako nije Dejan Savić.

Skandalizovani dušebrižnici kojima je sada iznebuha Plejboj postao fiks-ideja su izgleda zaboravili da mi u Narodnom pozorištu jedan te isti vodvilj gledamo već godinama.

U vreme dok sam bio ministar kulture i informisanja, Saviću je istekao mandat i tada je Upravni odbor Narodnog pozorišta na konkursu izabrao novog upravnika. A onda je sadašnji ministar kulture, u pauzi pisanja kosmičko-vizantijskih strategija i u jeku priprema za konačni obračun s latinicom, rijalitijima i odabranim Diznijevim likovima, brže-bolje pogazio taj isti konkurs i sastavio novi upravni odbor kako bi reizabrao Dejana Savića za novog-starog upravnika.

A ono što je važilo tada, važi i sada: kada jednu ozbiljnu instituciju vode ljudi skromnih profesionalnih kapaciteta, a uz to i velikih ambicija, to ne može da izađe na dobro.

Svi oni koji su dolazili kod mene tokom mandata s potresnim pričama o tome koliko je Savić nedostojan da bude upravnik kasnije su - iz njima znanih razloga - ćutali na svim mestima izuzev na trač partijama po pozorišnim salonima i na slavskim okupljanjima.

Značajan deo srpske kulturne čaršije zato već dugo igra u svom sopstvenom rijalitiju pod nazivom "Tražili ste, gledajte".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track