AUTORSKI TEKST IVANA TASOVCA ZA KURIR: Iživljavanje i neukost „nezavisnih“ novinara
Foto: Privatna Arhiva

AUTORSKI TEKST IVANA TASOVCA ZA KURIR: Iživljavanje i neukost „nezavisnih“ novinara

Lični stav -

Agresivno ponašanje i odsustvo elementarnog domaćeg vaspitanja nisu nigde, osim u Srbiji, prepoznati kao uobičajeni alat nezavisnog ili istraživačkog novinarstva.

Srpski „nezavisni“ mediji su ili potpuno neuki o pravilima struke, ili nisu baš toliko nezavisni, pa moraju se takmiče u iživljavanju po pres-konferencijama kriznog štaba za borbu protiv pandemije.

Do određene granice mogu da razumem eskalaciju njihovih frustracija. Ovaj neplanirani ispit našeg zdravstvenog sistema i celog društva pokazao je da Srbija ima daleko više znanja i kapaciteta nego što naše dežurne narikače mogu da svare.

Tim naših vrhunskih lekara je svojom stručnošću i svojim staloženim ponašanjem uspeo da upristoji medijsku scenu više nego svi dosadašnji saveti za štampu, strategije ili projekti medijske pismenosti. Jer da se razumemo, potrebno je imati ogromno pedagoško strpljenje kada vam se nesuvislim tiradama obraćaju i gospođa Tatalović i gospodin Vučićević.

Osnovni posao novinara je da prenose informacije. Privremenim odbijanjem da mejlom postavljaju pitanja „novinari“ su se javno deklarisali da ih odgovori lekara uopšte ne zanimaju i da pres-konferencije doživljavaju isključivo kao svoju pozornicu.

Ali posle samo nedelju dana pauze „novinari“ su ponovo u mogućnosti da izvode svoje blamantne igrokaze - na opštu radost velikih i više puta potvrđenih prijatelja Srbije poput Tanje Fajon, Tonina Picule i Viole fon Kramon Taubadel.

Što se domaćih eksperata za slobodu medija i razvoj demokratije tiče, njih imamo više nego vodoinstalatera, ali deo naših medija se ipak najviše raduje kada Pera pisar iz neke međunarodne organizacije prozbori neku kritiku na račun Srbije. To kod njih automatski izaziva duševnu usplahirenost i žal za vremenom kada je denunciranje i prijavljivanje komšija bilo koliko zadovoljstvo toliko i obaveza.

Opozicione vedete i njihovi novinarski obožavaoci, koji su u žaru političkih ambicija prepoznali koronavirus kao svog saveznika, pokazuju da glupost nije zarazna, ali je široko rasprostranjena.

Kurir.rs/ Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track