MARKO ĐURIĆ: I u haosu i u napretku Srbi i Amerikanci su bili saveznici
Foto: Marina Lopicic

Autorski tekst ambasador Srbije u SAD

MARKO ĐURIĆ: I u haosu i u napretku Srbi i Amerikanci su bili saveznici

Lični stav -

Prošlo je 140 godina od kada su Srbija i SAD potpisivanjem trgovinske i konzularne konvencije uspostavili diplomatske odnose. U to vreme dve slobodne nacije prepoznale su zajednički interes da ustanove svoje odnose ugovorima. Ugovorima su regulisana prava građana dve zemlje i uzajamno pružana lična i imovinska zaštita.

Potom se dogodio 20. vek. Vek lomova, ratova i svetskog haosa. Ali i vek nauke, umetnosti i svetskog napretka. I u vetrovima ratova i u nauci, i u haosu i u napretku Srbi i Amerikanci bili su saveznici.

U oba svetska rata ratovali smo na istoj strani, za zajedničke ideale. Ideale slobode i pravde. Srbi nisu zaboravili američki Crveni krst, dr Edvarda Rajana, Džona Frotingama, pripadnike američke elite koji su pomogli našem narodu u Prvom svetskom ratu. Ni Amerikanci misiju Halijard, kada je 1944. godine Jugoslovenska vojska u otadžbini spasila više od 500 američkih pilota sigurnog zarobljavanja.

Najbolji srpski naučnici svet su promenili radeći u SAD. Tesla je poveo svet u budućnost izumima na polju naizmenične struje, Pupin je usavršio bežične komunikacije i rendgensko snimanje. Sedmorica Srba bila su u timu naučnika koji su spustili Nila Armstronga na Mesec. Vlade Divac i Nikola Jokić proneli su slavu srpske košarke igrajući za Lejkerse iz Los Anđelesa i Nagetse iz Denvera. Restoran „Ambar“, u kojem se služe srpski specijaliteti, jedan je od najpopularnijih u Vašingtonu. Kada vaš sagovornik u Vašingtonu nije siguran iz koje evropske zemlje dolazite, ukoliko izgovorite Tesla, Divac ili „Ambar“, dočekaće vas širok osmeh sa rečima: „Sjajno, pa vi ste iz Srbije!“

I pored dobrih odnosa u proteklih 140 godina, Srbija i SAD krenuli su silaznom putanjom krajem 20. veka. Nakon godina nerazumevanja, u vreme kada političke elite nisu razumele promene u svetu na kraju 20. i početkom 21. veka, Srbija danas napreduje. Tokom proteklih sedam godina predsednik Aleksandar Vučić započeo je sveobuhvatne reforme. Reforme u ekonomiji, privredi, prosveti, kulturi, prilagođavanje spoljne politike. Zato Srbija danas u svetu ima partnere i prijatelje koji uviđaju naš položaj. Partnere koje je stekla shvatanjem složenog mozaika međunarodne politike i privrede, prilagođavanjem svoje spoljne politike savremenim geopolitičkim prilikama, procesima i trendovima, kao i prioritetima drugačije, modernije i prosperitetnije Srbije, lidera na prostoru zapadnog Balkana.

Nova generacija političara stasava u Srbiji predvođena predsednikom Vučićem, gradeći nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružene ruke. Današnja Srbija ne želi zategnute i teške odnose sa SAD. Želimo sve suprotno od toga. Nove generacije ne treba da nose teret loših odluka bivših političara. Srbija je uspešnija iz dana u dan, i mi želimo da SAD budu deo naše priče o uspehu. Srbija pruža ruku prijateljstva, iskazuje spremnost za otvaranje novog poglavlja prijateljstva i bliske saradnje naše dve zemlje, na našem zajedničkom istorijskom putu.

Snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose stabilnosti naše zemlje. Politički i ekonomski jaka Srbija znači i stabilan zapadni Balkan. Predsednik Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić prepoznali su celokupan značaj dobrih odnosa sa SAD i učinili korake ka približavanju naših zemalja. Posle decenija zanemarivanja odnosa sa ovom moćnom zemljom, predsednik Vučić je prvi koji je svojim političkim autoritetom stečenim u zemlji i međunarodnim odnosima pokrenuo rešavanje najtežih pitanja koja su dugogodišnji problem srpsko-američkih odnosa.

Srbija je dva puta zaredom proglašena za svetskog lidera po stranim grinfild investicijama od strane Fajnenšel tajmsa. Američke kompanije su svojim investicijama doprinele ovom prestižnom rangu Srbije. Vojna i policijska saradnja dobile su veće ocene nego saradnja SAD s velikim evropskim državama. Pokazujemo da tamo gde Srbija i SAD sarađuju, uspesi ne izostaju.

Unapređenje političkih odnosa naše dve zemlje je prioritet. Međutim, obavljajući dužnost ambasadora Srbije u Vašingtonu, radiću na olakšanju funkcionisanja privrede i života građana.

Moramo i da intenzivno razgovaramo s našim rasejanjem u SAD. Nama su naši Srbi u Americi najbliži Amerikanci, najstabilniji most između Srbije i SAD.

Kurir.rs

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track