REDAKCIJA KURIRA BEZ RUKAVICA: Ni N od novinarstva
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA BEZ RUKAVICA: Ni N od novinarstva

Lični stav -

Na belom mermernom kipu Nadežde Petrović u parku spram Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu neki je učesnik opozicionog skupa jesenas crnim flomasterom napisao „Vučić peder“. Eno tragova, ružne mrlje, uprkos čišćenju, i dan-danas...

Ljuti opozicionar pripada onoj školi mišljenja koja smatra da je rušenje naprednjaka važnije od svega ostalog i da u ostvarenju tog nauma ne treba birati sredstva, a kad to oposlimo, vratićemo se pristojnosti, koja podrazumeva i poštovanje institucija i lepo ponašanje. Izraz „škola mišljenja“ ovde treba shvatiti krajnje figurativno, jer da ima škole i da ima mišljenja, znalo bi se da je iz principa „cilj opravdava sredstvo“ isklijala propast svake progresivne društvene ideje, od Francuske, preko Sovjetske do Petooktobarske revolucije.

Ali uzaman!

Tako portal Nova.rs u iste svrhe - rušenje Vučića - danima već vandalski pretresa kosti Vladimira Cvijana i preko jedne, po svemu sudeći nemirne i čudne prirode i u svakom slučaju nesrećne sudbine, velikim slovima ispisuje da je Vučić ubica.

Da se razumemo, bivalo je i biće situacija u kojima se za crno ispostavljalo da je belo, i obrnuto, ali da vidimo šta znamo do sada. (Važna napomena: sve ovo što sledi objavljeno je na portalu Nova.rs).

Znamo da je Vladimir Cvijan napustio DS, a potom i SNS „zatvorivši vrata dupetom“. Saznali smo i da Cvijan posle februara 2013. nije bio aktivan advokat. Obavešteni smo i da Cvijanova bivša supruga, s kojom ima maloletno dete, s njim nije imala kontakt od 2015. godine. Citat, doslovni: „Nakon što se 2018. godine pojavila vest da je Cvijan mrtav, oni su mislili da je reč o Vladimirovom dedi, s obzirom na to da su se isto zvali.“

Znamo i da je otac Vladimira Cvijana zahtevao od JKP „Pogrebne usluge“ da ne objavljuje datum kremacije njegovog sina na svom zvaničnom sajtu.

I još ovo piše na portalu Nova.rs: „Interesantno je da se vest o njegovoj smrt pojavila i te 2018. godine, kada je, iz nepoznatih razloga, praktično ‘ugušena’.“(Ko i kako „guši“ jednom već objavljenu vest, i u „nezavisnim“ medijima i na društvenim mrežama, nije nam rečeno!)

Nezainteresovanom posmatraču jasno je da medijima - lenjim i nesposobnim da sami nešto saznaju - vest o smrti Vladimira Cvijana nije imao ko da javi: Cvijan je bio bivši član stranaka, bivši advokat, bivši suprug... Nikome od njih, nažalost, nije nedostajao i nikome njegovo odsustvo nije bilo čudno.

Ali uprkos sopstvenoj tvrdnji da je se vest o Cvijanovoj smrti pojavila i 2018, da je porodica to znala, da je otac dao saglasnost za kremiranje sina, da je Cvijana Advokatska komora na upit Poreske službe u leto 2018. zbog smrti izbrisala iz članstva... Nova.rs tvrdi da je „vest skrivana“ i da je slučaj „misteriozan“! Iz dana u dan ovaj portal objavljuje naslove „Da li ćemo ikada saznati kako je preminuo Cvijan“, „Slučaj Cvijan je dokaz da institucije ne postoje“, „Deo javnosti sumnja da se Vladimir Cvijan utopio“, „Postaćemo Severna Koreja, nestaju ljudi poput Cvijana“... otvoreno insinuirajući da je za ovu smrt kriva aktuelna vlast.

Iako se izdaje za „nezavisni“ (čitaj: objektivni) medij, Nova.rs se ovim potvrdila kao politički ostrašćeno glasilo, koje samo čeka da „njegovi“ zasednu na vlast.

Nema u ovome ni N od novinarstva!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track